Открихме най-красивата зъболекарка в България

Питате се коя е и къде я открихме ли? Казва се Цвети, д-р Цвета Аврамова, ако държите на формалностите и е от Варна, но живее в Пловдив! Сигурно ще ви изненадам, защото няма просто да видите поредното красиво лице от рубриката ни „Кралици на красотата“, а ще ви покажа една жена, която освен, че е секси до мозъка на костите си, оказва се има и истински мозък. Не стига, че го има, ами и го използва, за да лекува хората и да връща усмивките на лицата им. При който не подействат медицинските похвати, тя му показва две-три свои снимки и хоп! Налудничавата усмивка е пак на лицето му. След нескопосаната ми прелюдия за представянето на д-р Цвета Аврамова искам само да добавя, че все още не съм чувал да има класация за „Най-сексапилна стоматоложка“, но, ако имаше, короната при всички положения би станала нейно притежания.

Стига съм бръщолевел глупости, ами да ви прехвърлям направо към разговора, който проведохме с нея, за да ми разкаже малко за професията си, защо е решила да бърка в устите на хората, вместо да се пъчи по подиумите и нощните клубове и как е възможно една лекарка да прилича повече на бикини модел, отколкото на скучна лелка от кабинета с депресиращите зъболекарски машинки.

Здравей, Цвети или да кажа – д-р Аврамова! Къде те откриваме в момента?

Здравей! В кабинета съм в очакване на следващия си пациент.

Къде да си другаде, когато търсим в 2 часа на обяд… Това, че ние сме на по бира по това време, не значи, че останалата част от света не работи. Както и да е. Гледаме те и си мислим – защо не си модерна като всички останали и не си станала един икономист или адвокат, ами си избрала стоматологията за своя професия?

Защото винаги съм искала да бъда по някакъв начин полезна за хората, да им помагам и да отнемам от болките им, когато се наложи. Обичам да създавам нови усмивки, променяйки изцяло старите. Именно усмивката оказва голямо отражение върху ежедневието и психиката на всеки един човек. По такъв начин, макар и с малък принос, се надявам да променям в положителна посока настроението на всеки един пациент, стъпил в кабинета ми. Винаги съм искала да променя закостенялото мислене, че зъболекарите са скучни, страшни и ограничени изцяло в рамките на своята професия. Напротив – обичам да рисувам и под една или друга форма успявам това да го приложа в работата си. Стоматологията ми дава удоволствие в края на деня, което нито една друга професия не би могла да ми даде.

Професията на една красива жена е въпрос на възпитание и ценностна система.

За хубава жена, като теб, мнозина ще кажат, че мястото ѝ е на подиума или пък в нощните клубове или поне са свикнали да е така. Как ще отговориш на хората с подобен ограничен кръгозор?

Красотата е нещо много относително, особено в тези среди, за които намекваш! И все пак не мисля, че всички жени, участващи в конкурси или работещи в нощни клубове, притежават само една визия! Нещо повече – не е редно да съдим никого, поставяйки му някакви социални рамки, защото точно това се случва у нас! България е известна със своите красиви жени. Останалото е въпрос на възпитание и ценностна система, която до голяма степен се определя от нашите семейства, от начин по който са ни възпитали. Красотата е природна даденост, която не зависи от нас, но останалото е изцяло в нашите ръце!

"На сцена ли? Защо не? В някое здравно предаване,  например."

„На сцена ли? Защо не? В някое здравно предаване, например.“

А не мислиш ли, че от финансова гледна точка би било по-добре да се изявяваш на сцена?

Не бих сменила професията си за нищо друго! Обичам я и я работя с удоволствие! Правя точно това, за което съм учила и полагала огромни усилия, вложила съм много нерви, направила съм много компромиси и съм инвестирала много средства през годините, за да стигна до тук и все пак това това е едва началото на моята кариера. Разбира се, стоматологията по никакъв начин не би ме ограничила, ако имам възможност за изява на сцена или в ефир. Например, бих приела покана за коментатор по здравни въпроси или пък за здравна реклама. Всичко свързано със стоматологията, естествено.

А тенденцията някаква забелязва ли се сред пациентите ти? Повече мъже или повече жени се възползват от услугите на д-р Аврамова?

Давам ти веднага една съвсем точна статистика – 70% от последователите на страницата ми във facebook са именно жени. В кабинета наблюденията ми са почти същите. При мен идва много красиви, млади и интелигентни жени.

Дай ни някакъв простичък съвет, ако искаме да имаме хубава усмивка, като твоята.

Редовна и внимателна орална хигиена! Освен стандартното миене на зъби сутрин и вечер, след всяко миене трябва да се използва и вода за уста. А аз лично се глезя и веднъж годишно с избелване на зъбите, за да не правя компромис с цвета им. И все пак това вече е изцяло въпрос на избор при всеки отделен човек.

Фитнес, салса и CrossFit са сред тайните ми за красиво и здраво тяло.

Чакай сега, да те питам и за друг съвет, но от името на нашите читателки – как съумяваш да се поддържаш в такава добра форма, когато от това не зависи работата ти?

Благодаря за въпроса! Ходя на фитнес – между пет и шест пъти в седмицата след работа, а понякога и преди – в зависимост от графика ми. Професията ми е прекалено статична и без движение би била съсипваща не само за физиката, но и за здравето на всеки един човек, чиято работа е свързана с липса на физическа активност. Танцувам също и салса с приятели, а лятото тренирам на открито аеробика или както е по-модерно да се казва сега – CrossFit. Разбира се и храната ми е изключително здравословна, но без да спазвам някакви строги диети.

Родом си от Варна, но живееш и работиш в Пловдив. Хемингуей е казал, че „всичко, което се намира далеч от морето, е провинция.“ Защо реши да замениш Морската ни столица с Европейската столица на културата?

Още един хубав въпрос. Обичам Варна и ми е изключително мъчно за морето! За това могат да ме разберат само хората, които живеят по черноморието ни. Завърших Медицинския Университет в Пловдив, а там кандидатствах, благодарение на утвърдената 45-годишна професионална рамка на заведението. Едни от най-добрите и способни лекари по дентална медицина водят нашите упражнения и ни изпитват. За мен лично факултетите по стоматология в Пловдив и София са на най-високо ниво. Варна набира много скорост в тази област, но все пак историята и преподавателите, които имаме тук и в столицата натежават повече.

Изминаха 8 години от онзи съдбоносен ден, в който си напуснала гнездото у дома. Как се разви живота ти за това време – според очакванията или имаше редица изненади по пътя?

Със сигурно имаше изненади и трудности през годините, които са ме направили по-силна и самостоятелна. Подкрепа винаги съм имала от майка ми, която също е зъболекар. Макар и от разстояние, тя ми даваше кураж и напътствия по пътя ми. Плановете бяха да се прибера във Варна и да си отворя кабинет, но ето, че обстоятелствата във времето се промениха и избрах топлия и прекрасен Пловдив, в който искам да изградя име, семейство и дом. Не съжалявам за избора си! Тук имам много приятели и прекрасни хора, с които общувам ежедневно.

След това интервю хората – разбирай мъжете – би трябвало да са една крачка по-близо до преодоляването на страха от адската зъболекарска машина, с която ти така ювелирно боравиш. Кажи къде ще могат да те открият, за да си запишат час?

Кабинетът ми се намира в град Пловдив, район Централен на улица „Богомил“, №84 на първия етаж. Часове хората могат да си запазят по няколко начин – по телефон, чрез facebook и на място.

Благодаря ти, че ни озари с този разговор! Обещаваме да отскочим за едно избелване така предколедно, стига да не ни се присмиваш, ако вземем, че хвърлим някоя сълза от страх, когато видим и чуем адската жужаща машина!

Няма от какво да се притеснявате! Благодаря и аз за поканата! Пожелавам много успех на теб и екипа ви!

Още подробности около кабинета на д-р Цвета Аврамова можете да откриете на facebook страницата ѝ, само като проследите този линк!

Автор: Десислав Янкулов Снимки Мануела Стаменова и личен архив