„Такса – провинциалист“ – настоява бизнесът в София

След въвеждането на новите цени на винетните такси бизнесът реши да изнесе и свое предложение за подобряването на пътната инфраструктура в страната и по-конкретно в столицата.

Представители на големите компании, които имат офиси на територията на София, предлагат пред общината проект, според който всеки автомобил с различна от местната регистрация ще трябва да плаща допълнителна такса за влизането и пребиваването си на територията на града.

Георги Рангелов от КРИБ е инициатора на идеята и той твърди, че „едва 1 на всеки 5 автомобила, които се движат из софийските улици, е с местна регистрация.“ Това за бизнесмена е една от основните причини за прекалено натоварения трафик в пиковите часове, когато предвижването от точка А до точка Б се удължава многократно, ако трябва да бъде сравнено с по-спокойните части на деня.

Кирил Домусчиев също приветства една подобна идея: „Всеки трябва да си плаща! Все повече хора от околните градове пътуват ежедневно, за да работят тук. Благоевград дори се превърна в квартал на София, защото пътят отнема по 40 минути.“

Кметът на Община София – Йорданка Фандъкова, заяви, че е готова да изслуша предложението на бизнеса, но го очаква да бъде внесено в писмен вариант преди да се стигне до гласуване в общинския съвет.

Идеята при всички положения ще се хареса на мнозина, но ще бъдат много повече онези, които ще се възпротивят, тъй като от дълги години вече работят в София, въпреки че са родом от други градове от вътрешността на страната. Ще е интересно да проследим как ще се развие тази радикална идея и дали би имала някакъв пряк ефект върху живота и работата в столицата.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Канал 3