Тренировка в студа – как и защо

Мнозина правят една огромна грешка в стремежа си да изглеждат добре за лятото – просто решават, че нямат нужда от спорт през зимата, защото и без това тялото им е покрито с няколко чифта дрехи. Е, вярвате или не, лятното фитнес тяло се прави точно през зимата, когато навън температурите са около нулата.

Ще ви дам няколко прости съвета, за да преодолеете затруднените атмосферни условия и да сте в добра форма дори по коледните празници.

  1. Подбирайте добре спортното си облекло – Да, най-удобно е да си с къси гащета и тениска, но сам знаеш, че в снега това е самоубийствено.

    Най-добре си вземи 1-2 анцуга от зимните серии на известните спортни марки, избери си удобна зимна шапка, която да покрива ушите, винаги слагай топли ръкавици и залагай на кожените спортни обувки. Почти невъзможно е да избегнеш намокрянето на чорапите, но поне ще сведеш рисковете до минимум.
  2. Винаги загрявайте добре – Загрявката е най-важната част от зимната тренировка. Студът е стегнал мускулите и сухожилията ви, за да запази топлината в тялото. Отделяйте по 10-15 минути минимум, за да потичате и да направите гимнастика, преди да се хвърлите в тежките упражнения. Никога не започвайте, ако не чувствате, че тялото ви е готово, защото рискувате да се контузите тежко.
  3. Почивайте и се хранете здравословно – Почивката си я знаете, че зима и лете си е съществен фактор в спорта, но има редица хора, които подценяват храненето. Никога не го правете. Да, коледните празници предлагат изобилие от вкусотии като зеле със свинско, баници, кексове, сладкиши, дебели мезета и така нататък. Позволявайте си от тези глезотии, но не прекалявайте. Всичко в умерени количества е полезно, но границата винаги е тънка.
  4. Хидратирайте се – Водата е толкова важна лятото, колкото и зимата. Просто хората грешат, когато мислят, че ролята ѝ е само да охлажда тялото. Основната ѝ функция е да хидратира мускулите и кожата ви, а всяка малко по-запозната жена ще ви каже, че от студа обикновено изсушава кожата. Прави същото и с мускулите, така че не забравяйте да пиете вода.
  5. Внимавайте с лекарствата – Зимата традиционно си е сезонът на болестите. Едни преминават леко, а други тежко. Важно е човек да познава добре тялото си и да усеща кое как му влияе. Съветът ми е да залагате най-вече на природно лечение, а при по-сериозни проблеми винаги се обръщайте към своя лекар. Знайте само едно – високият тонус облекчава симптомите на болестите и предпазва от повторното им появяване.

Автор: Десислав Янкулов