Изобретението на Делгадо може да контролира мозъка

Mалка група изследователи, разработваща нов тип електрошокова терапия, се опитала да създаде чип, който да се имплантира в главата на създание и да бъде контролирано с дистанционно управление.

 Целта била да се промени психическото състояние на пациента: да излезе от депресията или да успокои агресията. Но Хосе Делгадо, един от изследователите, издигнал тази наука на ново ниво, когато изобретител „стимосивър“ – чип с размерите на монета, който можел да се имплантира в главата на пациента и така да бъде управляван с дистанционно.

В продължение на няколко години ученият експериментирал с маймуни и котки, карайки ги да се прозяват, борят, играят, спят – и всичко това с дистанционно управление. Пробвал и практическо овладяване на гнева. В един от експериментите си той приложил своя стимосивър върху агресивна маймуна. Делгадо дал дистанционното за управление на съседната по клетка маймуна, която бързо се досетила, че с натискането на бутона успокоява и раздразва своя приятел.

След това Хосе Делгадо осъществил знаменит експеримент с бик в Испания. Той имплантирал стимосивъра на няколко бика и тествал оборудването, принуждавайки животните да се повдигат на крака, да си въртят главите и да мучат 100 пъти подред. Дошъл и моментът на истината. През 1965 г. Делгадо се изправил на арената срещу огромен бик, известен с лошия си нрав. Когато бикът се втурнал към него, Делгадо натиснал копчето и животното замръзнало на място. При следващо натискане на бутона бикът започнал да прави кръгове по арената.

По-късно експериментите с електронното стимулиране на мозъка са преустановени, тъй като хората се притеснявали, че по този начин могат лесно да бъдат контролирани.

Благодарение на Делгадо медицината използва, част от идеите му, за да създаде чип, който да контролира механичен крайник. (При ампутация, пациента може да закупи механичен крайник, който да управлява чрез чип в мозъка си.)