Въпросите, на които всеки спортист трябва да може да отговори

Колко често ви се е случвало да ви питат за нещо относно фитнес програмата ви, а вие да сте нямали ясен отговор? Често? Тогава наистина имате нужда да се образовате още малко в сферата, защото това означава, че самите вие не сте наясно с целите, които гоните. Предлагам ви да помислите малко по-подробно по следните няколко теми:

  1. Колко време ще трае мускулната треска? – Ако някой ви даде точен и категоричен отговор, тогава знайте, че си няма ни най-малка представа от спорт. Мускулната треска е симптом, който варира много според много фактори. Мускулът, който ви боли, тренировката, която сте правили, храната, която сте приемали и т.

    н. Да не говорим, че най-големият фактор е тежестите, които сте използвали, а това малцина го взимат под внимание.
  2. Какво се яде след тренировка? – Отговорът е много прост – протеини. Храните, които са богати на протеини, са идеалният завършек на тренировката. Възстановяването става в пъти по-качествено, а тялото ви се възползва по най-добрия начин от набавяните хранителни вещества.
  3. Мога ли да увелича тренировките, но все пак да си ям каквото реша? – Не можеш и това е най-лошото. Вредните храни са вредни без значение с какво ги третирате в последствие. Усилените тренировки най-много да ви докарат някоя контузия, пред това да ви помогнат да изгорите допълнителните калории от мазния дюнер.
  4. Колко повторения трябва да се правят от всяко упражнение? – Сложен въпрос, който пак изцяло зависи от вас. Ще ви кажа една максима, която би трябвало да ви даде отговор: „Свършвам, не когато трябва, а когато съм готово.“ С други думи – оптимизирайте повторенията си. Опитът ви трябва да говори, за да знаете, че са ви нужни 4 серии от по 8 повторения, за да се изцедите до краен предел. (Давам просто пример, който всеки сам трябва да изведе за себе си.)
  5. Кардиото задължително ли е? – Никой не казва, че е задължително, но е желателно, особено ако искате да отслабвате. Важно е само да не се прекалява с него, защото ефектът му може да е отрицателен, когато наблегнете прекалено на него. Има шанс мускулите ви да започнат да се самоизяждат, а се предполага, че целта са ви мазнините, а не мускулите. Затова през тренировка включвайте по едни 20 минути на пътеката в края на всяко посещение в залата.
  6. Колко често трябва да променям програмата си? – Аз лично го правя всеки път, но експертите казват, че това трябва да варира в зависимост от физическата подготовка. При хората със слаба подготовка е добре да наблегнат на една програма в рамките на 2-3 месеца, след което времето да се намали между 1 и 2, а накрая ежеседмично.
  7. Колко време трябва да трае една тренировка? – Ще ви шокирам сигурно, но 30 минути са напълно достатъчни за физическа тренировка. Но, ако питате за целия процес от влизането през вратата до къпането, тогава си отделете поне час. 10 минути разгрявка, 30 минути интензивни упражнения, 20 минути кардио и 5-10 минути за баня и преобличане.
  8. Колко калории да приемам? – Калорийният баланс е в зависимост от целта ви. Ако искате да трупате мускулна маса и да растете, тогава трябва да приемате повече калории, но, ако искате да отслабвате, тогава трябва да сте с отрицателен калориен баланс. С други думи – трябва да горите повече, отколкото приемате.

Автор: Десислав Янкулов