Колко често трябва да правим секс за да сме щастливи?

Вече знаем, че секса прави хората щастливи. Отделят се хормони, радости, ставаме по грижовни и даже по красиви. Но какво е количеството, което „трябва“ да правим. Щастливите хора правят повече секс.

Или хората, които правят повече секс, са по-щастливи?

Според изследване, публикувано в Psychological and Personality Science от 1972 година насам, с общ брой участници над 25 000 американци на възраст между 18 и 89 години,  учените са анализирали данните на двойките (обвързани/женени), според честота на сексуалния контакт през последната година.

Изследването показва сериозна пряка връзка между щастието и сексуалните контакти на хората, които правят секс веднъж седмично или по-рядко. С увеличаването на сексуалните контакти повече от веднъж седмично обаче, връзката се къса.

Анализът показва, че това важи с еднаква сила както за мъжете, така и за жените. Това е валидно обаче единствено за хората, които са във връзка. За тези, които нямат постоянен партньор, не се наблюдава подобна зависимост.

Учените посочват, че явно сексът веднъж седмично е оптимален вариант, защото по-честите сексуални контакти не изглеждат свързани с благоденствието. Те обаче подчертават, че от това не може да се каже със сигурност дали хората, които правят секс веднъж седмично, са щастливи, или щастливите правят секс веднъж седмично.