Цървена звезда преодоля Партизан по пътя към финала в поредно лудо издание на сръбското дерби

Отборът на Цървена звезда ще се бори за трета поредна и общо девета Купа на Сърбия. Тимът на Душко Иванович излезе като победител от вечното дерби с Партизан, печелейки го с 83:75 (15:21, 19:23, 25:14, 24:17) след изумителен обрат от 18-точков пасив и поредната доза лудости по трибуните, а и на паркета в спортната зала в Ниш.

Така „звездашите“ продължават към финала на турнира, където ще се изправят срещу отбора на Мега Баскет. Бившият отбор на Никола Йокич надигра ФМП Београд с 86:67 в първия полуфинал на надпреварата. Големият финал е днес от 22:00 часа българско време.

Дербито между Цървена звезда и Партизан отново предложи емоции от най-висока степен. Още в началото на втората четвърт „червено-белите“ останаха без своя наставник Душко Иванович, който беше изгонен от терена. Партизан натрупа солидна преднина, която достигна цели 18 точки при 44:26 в края на първото полувреме. „Звездашите“ обаче започнаха постепенно да топят разликата и дербито отново заприлича на такова, преди да се стигне до началото на последната четвърт, когато реферите на срещата напуснаха паркета заради хаоса по трибуните, предизвикан от агитките на двата отбора. 

В този момент съдиите дори са обмисляли да изпразнят залата, за да може двубоят да продължи спокойно, но все пак малко по-късно те се завърна на терена и мачът продължи. Отборът на Цървена звезда изглеждаше по-мотивиран след неочакваната пауза и дръпна напред с двуцифрен аванс в средата на финалния период, запазвайки преднината си до самия край.

Лука Вилдоса завърши с 15 точки и 6 борби за победата на „звездашите“. Неманя Недович и Филип Петрушев нанизаха по 14 точки, а Факундо Кампацо добави 12 точки и 7 асистенции, като той бе замесен и в инцидент с центъра на съперника Матиа Лесор, след който баскетболистите на двата отбора се спречкаха на терена. Лука Митрович добави още 11 точки за победителите.

За Партизан пък Джеймс Нънали отбеляза 19 точки и грабна 6 борби. Зак ЛиДей вкара още 16 точки, Матиа Лесор допринесе с дабъл-дабъл от 13 точки и 12 борби, а Кевин Пънтър допълни с 12 точки.