Вдъхновяващата история на най-добрия вратар на 20 век

Никой от нас няма представа как ще се развие живота му. Обратите на съдбата могат да ни вдъхновят, но могат и да ни съсипят. Интересен е случая на вратя Лев Яшин. През 1963 г.

Лев Яшин е признат за най-добър футболист на Европа от френското списание „Франс Футбол“. Въпреки, че кариерата му не започва никак добре.

На 2 юли 1950 г. на московския стадион „Динамо“ се провела среща между „Динамо“ и „Спартак“, довел повече от 60 000 зрители. На вратата на динамовци бил Алексей Хомич, най-силният вратар завремето си. По време на турнето на динамовци във Великобритания през есента на 1945 г., родоначалниците на футбола, възхитени от играта на съветския вратар го нарекли „Тигъра“.

И в мача срещу „Спартак“ Хомич бил на висота. В 65-та минута играчът на „Динамо“ Савдунин открил резултата и отборът имал всички шансове да спечели. Но след 10 минути Хомич, се контузил. На вратата се появил младият резервен вратар, 20-годишният Лев Яшин. След 2 минути футболистите на „Спартак“ получили право на пряк свободен удар. Нападателят на спартаклии Алексей Парамонов центрирал към дъгата, Яшин излязъл да избие и се сблъскал със съотборника си Всеволод Блинков, като го спънал в краката. От ситуацията се възползвал играчът на „Спартак“ Николай Паршин, който вкарал в празната врата. Така първото голямо участие на мадия вратар било провал. След мача един от висшите служители на  МВР, ръководещ клуба, казал на треньора на „Динамо“ – „Този да не съм го видял повече на терена!“ Но треньорът поел риск и след 4 дни пуснал в игра Яшин този път срещу грузинския „Динамо“ (Тбилиси). В този двубой младият вратар пуснал още 4 гола и макар в крайна сметка московчани да победили с 5:4, Яшин бил признат за виновен.

Лев Яшин задълго изпаднал в ролята на дълбока резерва. Той дори се замислял да прекрати кариерата си и да се ангажира сериозно в хокея на лед. Той играл за хокейния „Динамо“ и спечелил купата на Съветския съюз, а също и станал бронзов медалист на страната. През 1954 г. бил включен в броя кандидати за участие на световното по хокей.

Тъкмо когато Яшин решава да се откаже, кариерата на великия „Тигър“ Алексей Хомич приключила и за Лев се появил нов шанс да се пробва във футбола. След известни съмнения, той оставил ледената площадка и 20 години защитавал вратата на „Динамо“ и „Сборная“. За тези 20 години Лев Яшин бил признат за най-добрия вратар на 20 век. От най-мразения вратар до най-добрия.