Грешките, които правим, когато тренираме крака

Едва ли е тайна за някой, че краката са най-невралгичната зона в живота на всеки бодибилдър. Лошото е, че понякога просто няма какво да се направи, защото прасците са най-подвластната част от мускулатурата на гена на човек. И все пак има няколко неща, които е добре да избегнем, ако искаме да постигнем максимални резултати в тази област.

  • Не клякате – Как е възможно изобщо да се оплаквате от слаби крака, а в същото време да не искате да правите клекове?! Бих се изсмял на всеки, които ми каже, че упражнението не става.

    Клековете са най-добрият начин за правене на големи крака и освен това са едно от най-комплексните упражнения, които държат цялото тяло в постоянно напрежение.
  • Клякате, но неправилно – Какво ще рече неправилно ли? Когато не клякате до край. Смисълът на упражнението е да охване всичките части на краката. Ако само леко се привеждате и не усещате задната част на бедрото си с прасците, почти сигурно е, че не правите качествено упражнението.
  • Правите дълго и бавно кардио – Да сте виждали лекоатлет на дълга дистанция с атлетична фигура? Аз поне не съм. Но от друга страна, онези на късите разстояния до един изглеждат феноменално. Разликата идва точно от дистанцията, която пробягват, за да се държат във форма. Дългото кардио би помогнало много на онези, които целят свалянето на килограми, но късото и интензивно кардио ще гори нежеланите мазнини и ще заздравява мускулите ви. Иначе казано – ще имате по-големи крака.
  • Не увеличавате тежестите в хода на сериите – Всеки себеуважаващ се атлет във фитнеса ще ви каже, че растежът е свързан с килограмите. Правилната стратегия е да качвате по някое и друго кило върху щангата, когато търсите растежа, като ефект. Клекове, мъртва тяга или лег преса – колкото повече, толкова повече.
  • Не си набавяте нужния протеин – Без правилните хранителни добавки, резултатите ще ви убягват постоянно. Протеините са градивната съставка на мускулите и ако искате те да растат, тогава трябва да си ги набавяте в нужните количества. За целта предварително се консултирайте с по-вещо лице, което да ви определи нужните дневни дози.

Автор: Десислав Янкулов