Какво?? Това е изобретено от жена?

И на нас ни е трудно да повярваме, но за някои изобретения трябва да благодарим н жените. Ние от The Mainline, вече сме правили статия посветена на изобретения създадени от жени, но открихме и още няколко. Някои от тях ни изненадаха много, но това което можем да кажем е БРАВО и БЛАГОДАРИМ ВИ жени.

Жена е изобретила циркуляра

В края на 18 век се появява религиозна секта, известна като „шейкърите“.

Те са хора, живеещи на комунален принцип и спазващи равенство между половете – нещо нетипично за онова време. През 1810 година Табита Бабит, членка на общността, живееща в Масачузетс, работи като тъкачка. Един ден тя наблюдавала двама мъже, режещи големи трупи с ръчен трион, и сметнала, че ходът на триона е безполезен в момента, в който единият мъж не дърпа острието. Табита решила, че би било по-ефективно завъртането на острието да бъде постоянно. Така се ражда идеята за кръгло назъбено острие, което да се движи постоянно чрез задвижващ механизъм. За съжаление поради молба от страна на общността Бабит не могла да подаде молба за получаване на патент за циркуляра и три години по-късно двама французи „крадат“ идеята от нея и я патентоват.

Езика на компютрите

Грейс Хопър е американска военна, контра-адмирал, програмист, създала програмното осигуряване за компютъра Марк I и разработила първия компилатор за програмен език. (Най-вероятно нищо не разбрахте)

Това което трябва да знаем, е че тя развива концепцията за машинно независимите езици за програмиране, което води до създаването на COBOL – един от първите езици на програмиране на високо ниво. На нея дори се приписва популярният термин debugging, а заради уникалния й талант я наричат Amazing Gracе.

БИРАТА е създадена от ЖЕНА

Да трудно ни е да повярваме, но според проучване разбрахме, че бирата е създадена от жена. Още преди 7000 години в Месопотамия единствено жените са произвеждали пенливата напитка и са ръководели бирариите. Това твърди британската изследователка Джейн Пейтън, която в продължение на години прави своето проучване.

Жена изобретява хартиените пликове – Една от най-великите жени в историята.

Маргарет Найт е смятана за най-известната жена изобретател на 19 век. Едва 12-годишна измисля устройство, което не позволява на совалката да излети от механичния тъкачен стан без да нарани някого. Заради възрастта си не го патентова и естествено й крадат идеята, но Маргарет Найт остава категорично в историята, като построява машина, която сгъва и залепва хартията във формата на хартиена торба. Найт създава дървен модел на изобретението, но за да кандидатства за патент, имала нужда от действащ метален модел. Междувременно дизайнът на машината й е откраднат от Чарлс Анан, който успява да го патентова. (За втори път и крадат идеята.) Маргарет завежда дело срещу него, което печели и става една от първите жени с американски патент за свое изобретение. Дамата има общо 87 патента.

Слънчеви панели

Мария Телкес, родена в Унгария, е отговорна за създаването на първия дом, отопляван със слънчеви панели. Тя се премества в САЩ през 1925 година и работи върху мащабен проект за изследване на енергийната ефективност с помощта на слънчевата енергия. През 40-те години на 20 век, тя създава първата къща със слънчеви панели, проектирана от Еленор Реймънд.

Невидимо стъклото

Катерина Блоджет получава магистърска степен в Чикагския университет през 1918 г. Тя е първата жена учен в изследователската лаборатория на General Electric. През 1926 г. Блоджет първа измежду представителките на нежния пол получава и докторска степен по физика. В екип със своя учител Ървин Лангмюр разработва метод за формиране на моно и мултимолекулярни филми. Сега тази технология, известна като метод на Лангмюр-Блоджет, активно се използва в производството на съвременни електронни прибори. Чрез нея се създава така нареченото невидимо стъкло, което пропуска 99% от светлината и не я отразява. За пръв път изобретението се използва от кинематографията в Холивуд през 1939 г. Днешното му приложение е в прибори от най-различни сфери, камери, телескопи, автомобили, очила и т.н.