Какво да ядем за повече енергия

Най-нормалният и естествен начин за набавяне на енергия е чрез храната. Добре е да сме запознати кои по-точно са най-правилните, ако искаме да се чувстваме по-силни във фитнеса. Ето и 8 от тях:

  1. Десертчета с ядки – Нали се сещате онези, които имат овесени ядки, сушени плодове, мен или карамел. Те са такава енергийна бомба, че след похапването на едно такова ще усетите истинска вълна от сила.

    Затова трябва и да се внимава с тях и да не се прекалява, защото са и вкусни.
  2. Зелено смути – Смутито си е вид нектар от плодове или зеленчуци. Зеленото смути означава да го правите само със зелени зеленчуци, като спанак, грах, целина, броколи и така нататък. Едва ли ще се чуе онова „Мммм“ от рекламите, но витамините, които ще си набавите, ще се отразят на тренировката ви.
  3. Сурови ядки – Подчертавам сурови, защото при процеса на печене се ползва сол и мазнини, а и се губят голяма част от полезните вещества, които се съдържат в бадемите, орехите, лешниците и кашуто. Диетолозите неслучайно препоръчват суровите ядки, когато искате да отслабвате, но да не губите енергийния си запас.
  4. Сьомга – От месните продукти рибешките са най-полезни при нискокалорийни диети. Сьомгата е богата на витамин B12, който има основна роля в даването на енергия на тялото ви. Обяд с филе от сьомга и зеленчуци може да направи чудеса за вас в спорта.
  5. Кефир – Нещо средно между кисело мляко и сирене. Сравнително новооткрит продукт за спортистите, който съдържа много повече пробиотици от киселото мляко и е богат на B12.
  6. Кокосово масло – Изненадващо или не, кокосовото масло също влиза в графата с енергийните храни. То е единствената храна с високо съдържание на транс мазнини, които не се трупат, а се прокарват от организма. По тази причина можете да се възползвате от всичките му полезни свойства без да се притеснявате от нежелания ефект с трупането на излишни мазнини.
  7. Зелен чай Мача – Единственият зелен чай, който не съдържа кофеин. Той е лишен от негативните ефекти на основната съставка на кафето и същевременно притежава всичките му положителни свойства. Хората ще ви завидят на енергията, ако преди тренировка сте сръбнали един чай Мача.
  8. Лющен ечемик – Въглехидратните продукти са сигурен начин за набавяне на енергия. Ечемикът е точно такъв, но за разлика от останалите си близки по състав продукти ечемикът е с най-ниските нива на глуцемин – от там идва изразът „глутен“, който е нарицателно за вредна храна.

Автор: Десислав Янкулов Източник: MensFitness