Мастурбацията е полезна за здравето

Мастурбацията – дума, която се свързва с много разнородни неща. Едно от тях е самота, друго е – освобождение, трето е здраве. В тази статия ние от The Mainline, ще ви покажем една от ползите на мастурбацията.

Чували ли сте за „синдром на неспокойните крака“ или както се казва на медицински език – „RLS“?

Става дума за неврологично заболяване, при което пациентите изпитват нужда непрекъснато да движат краката си.

Симптомите отминават, когато краката се раздвижат, и обратно – задълбочават се при продължително обездвижване, като обикновено са по-тежки вечер и през нощта и могат да повлияят на съня. Ако и вие си движете краката постоянно, или тропате с тях (това не са нерви, както обичаме да казваме „тресат ме нервите“), както и по време на сън ритате – тогава имате нужда от мастурбация. Според проучване 7 от 10 човека с този синдром, могат да се лекуват със самозадоволяване.

Точните причини за синдрома не са категорично ясни, но изследвания със скенер показват, че един от факторите е, нарушен баланс на хормона допамин. Освен други неща, той активира и областите в мозъка, отговорни за удоволствието. Учените предполагат, че дисбалансът му е отговорен и за някои от симптомите при болестта на Паркинсон.

Доказано е, че лекарства, повишаващи нивата на допамин в организма, облекчават симптомите, особено ако се пият преди лягане. Въпреки че лекарствата помагат за лекуването на синдрома, има и по-приятен начин, а именно секса. Учени от университета в Сао Пауло, Бразилия, които описват ефекта на този „метод“ в медицинския журнал Sleep Science, обясняват, че именно свързаното с оргазма освобождаване на допамин – едно от най-мощните, играе роля за облекчаването на симптомите.

Според прочетеното до тук, стигнахме до извода, че за да сме здрави, ще ни се налага да обръщаме повече внимание на половите си органи.

Коментари