Защо трябва да ядем месо и да пием вино

Според твърденията на професионалистите, хората, които не ядат месо и животински производни, имат шест пъти по-голям шанс да страдат от намаляване на мозъка. Те са най-застрашената група, тъй като най-големият източник на витамин B12 са месото, особено черният дроб, млякото и рибата (затова вегетарианците задължително ядат риба).

Учени от университета в Оксфорд са тествали паметта и са направили снимки на мозъка на 107 души. Те са открили, че недостигът на витамин B12 може да предизвика анемия и възпалителни процеси в нервната система.

Между другото, маята е между редките хранителни продукти, в тяхното меню, която дава добро количество от витамина.

Когато изследваните са тествани отново след 5 години, тези с най-ниското ниво на витамин B12 са имали най-голяма склонност към смаляване на мозъка, което е потвърдило по-ранното изследване, доказващо връзката между атрофията на мозъка и нивото на витамин B12.

Снимки на мозъка на повече от 1 800 души са показали, че хора, които пият по 14 или повече алкохолни питиета седмично, имат с 1, 6% по-малък мозък от тези, които предпочитат топли напитки. Това не изненадва никого, тъй като отдавна е известно, че прекомерната употреба на алкохол убива витамин B12 в организма, което най-много застрашава жените.

Изследователите са установили, че дяла на мозъка, отговарящ за паметта, е десет пъти по-малък при пиещите бира, отколкото при тези, които прекаляват с виното.

Изводът е следният, месото млякото, рибата и виното в нормални количества, действат положително на мозъка и паметта.