Какво не бива да правим след тренировка

Хората понякога са толкова фокусирани върху самата тренировка, че след края ѝ забравят за всичко, което е важно и нужно да правят, за да извлекат максимума от натоварването си. Ето и няколко типични примера, които е добре да избягваме, за да не обезсмисляме потните часове в залата.

  1. Пропускаме разтягането – Стречингът е много важна част от всеки спорт. Преди тренировка го правим за разгрявка, а след нея трябва да го правим, за да подобрим пластичността на мускулите си.

    Не забравяйте да отделите 5-10 минути, за да завършите подобаващо посещението си в залата.
  2. Хвърляте се на пътеката – Кардиото има много специфично време за практикуване и то в никакъв случай не е в края на тренировката. Тялото ви вече е претърпяло сериозни щети в следствие на вдигането на тежести, а 20-30 минути на пътеката в края могат да предизвикат сериозен негативен ефект, особено ако целите растеж. В такъв случай оставете бягането или колоезденето за поне 5 часа по-късно.
  3. Отлагате прекалено храненето – Тренировките на гладно сутрин са много добър начин за горене на мазнини и изчистване на тялото, но е добре да се нахраните скоро след финалния акорд във фитнеса. 15-20 минути са едно добре време, за да може да се приберете, изкъпете и да седнете на масата.
  4. Изключвате напълно въглехидратите – Отслабвате или не, въглехидратите са много важна част от качествения спорт. След тренировка е добре да си набавите бърз въглехидрат, какъвто е да речем бананът. Тялото ви за нула време ще усвои веществата в него и почти никаква част няма да остане за натрупване в мастните ви тъкани.
  5. Прекалявате с мазнините – След тренировка тялото ви започва да търси хранителни вещества. Нормално е да ви се иска да захапете някоя мазна пържола и макар да не е кой знае какъв проблем, опитайте се да не прекалявате. За целта се хранете бавно и дъвчете храната си по-дълго. Така ще дадете шанс на организма си да разбере по-добре, кога се е заситил и няма да преядете.
  6. Пропускате дрямката – Дрямката може да е сериозен съюзник в тренировъчната ви програма. С половин-един час затваряне на очите ще оставите цялата енергия на тялото ви да се фокусира върху регенерирането на мускулите. Ще се изненадате какъв ефект би имало това, ако до сега не сте го правили.

Автор: Десислав Янкулов