Истинската история за Мечо Пух

Всеки герой от книга е прототип на реален образ. Не зависимо дали е човек, животно или друга описана литературна форма. Най-известното мече в света също се оказва прототип на реален образ.

През 1914 г.

лейтенантът от канадската армия Гари Коулбърн купил за 20 долара малко истинско мече от ловец, който бил убил майка му, и задържал мечето. Оказало се, че било женско, и новият му собственик решава да го кръсти Уинипег, на името на родния си град Уинипег, Канада. Тъй като Гари бил военен и прекарал целият си живот в армия, завел мечето там. Всички много го харесали и то се превърнало в талисмана на канадската армия.

Когато заминали за Великобритания, го взели със себе си. От там им се е наложило да тръгнат за Франция, и трябвало да оставят мечето на някого. Лейтенант Коулбърн го оставил в Лондонския зоопарк с уговорката, че когато се върне след няколко месеца, ще си го вземе. Там служителите започват да наричат мечето на галено Уини.

След няколко месеца Колбърн наистина се връща да си прибере мечето, но като вижда как посетителите и персонала на зоопарка са се привързали към него, решава да им го остави.

В този зоопарк често ходел и Кристофър Робин Милн, син на писателя Александър Милн. При едно от посещенията си Кристофър Робин се запознава с Уини и така харесва мечето, че започва да ходи често в зоопарка заради него. Понякога дори влизал в клетката му. Скоро Кристофър Робин сменя името на своето плюшено мече Едуард с това на Уини Пух, в чест на косматия си другар от зоологическата.

Писателят Александър Милн се вдъхновява от приятелството на сина си и мечето и така създава най-известната си творба.