Бързаков и Титан Пропъртис започнаха сезона с триумф за Суперкупата на НАЛБ

Титан Пропъртис триумфира със Суперкупата на НАЛБ за сезон 2022/23. Отборът, който наследи шампиона от миналата година ФитСпо Баскет, заслужи отличието си след победа с 90:86 над носителите на Купата за миналата кампания Роботите.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от НАЛБ (@nalb.

bg)

По този начин наследникът на ФитСпо си гарантира златните медали от мача за Суперкупата за втора поредна година, след като и през миналия сезон също вдигна трофея след успех над Роботите с 86:70. От своя страна момчетата на Николай Истатков се задоволяват със сребърните медали за трети път в своята история.

Тимът на Роботите успя първи да нанесе лек удар в началото на откриващата четвърт, когато авансът на тима стигна шест точки при 8:14. Постепенно обаче силите в двубоя се изравниха, като баскетболистите на Титан Пропъртис се взеха в ръце и за момент се сдобиха в преднина в резултата, преди техният съперник да си върне водачеството при 23:24 в края на четвъртината. Втората четвърт бе също толкова равностойна, като двата тима продължиха надлъгването си през първите шест-седем минути от нея. В края на периода обаче Титан Пропъртис бе отборът, който успя да нанесе серия и да излезе напред с аванс от девет точки при 47:38, благодарение на добри изяви на Георги Бързаков, Мартин Мандалски и Драгомир Енчев. 

Роботите съкратиха дистанцията до четири точки на полувремето при 48:44, а след почивката момчетата на Истатков излязоха по-мотивирани от своя съперник, предизвиквайки нов обрат в мача при 57:61. Това обаче бяха и последните точки на Роботите за третия период, тъй като до неговия край отборът на Титан Пропъртис наложи доминация и затвори частта със серия от 12 безответни точки, за да се отскубне напред в резултата при 69:61. В хода на финалната четвърт символичните домакини поддържаха добър аванс, но в средата на периода Роботите се завърнаха в мача и скъсиха дистанцията до само четири точки при 79:75 след успешни опити на Павел Мангуров и Калеб Акенс. 

Титан Пропъртис обаче имаше отговор и на това, като Мандалски, Бързаков и Атанас Ангелов комбинираха за нова серия за шампионите, след която дистанцията отново се качи до двуцифрените размери при 85:75. Това обаче не беше всичко, тъй като Роботите се хвърлиха на финален щурм и след кошове на Мерсин Сали и две поредни тройки на Николай Николов разликата падна до само две точки при 88:86 с оставащи 20 секунди на таблото. Георги Бързаков обаче не сбърка нито веднъж от наказателната линия и узакони победата на Титан Пропъртис след 90:86.

Над всички за победата на Титан бе Георги Бързаков, който завърши с 29 точки, 14 борби и 8 асистенции. Впечатляващото представяне на Бързаков му донесе и наградата за MVP на двубоя. Мартин Мандалски прибави още 20 точки и 5 асистенции за победителите, докато Драгомир Енчев приключи с дабъл-дабъл от 13 точки и 13 борби.

Павел Мангуров финишира с 20 точки и 5 борби за Роботите. Николай Николов приключи с 15 точки и 5 овладени топки, а Васил Костов допринесе с 14 точки и 7 борби.

Снимка: НАЛБ