„Тунинговани патки“

Неслучайно е в кавички. Чух този израз вчера или по-точно го прочетох от моята приятелка на име Катерина Миленкова. Познаваш я добре от едно мое интервю преди известно време с нея. Предлагам ти и да си го припомниш тук! Но не за нея ще си говорим сега, а по-скоро за адресатите, към които беше отправена тази обида – „тунинговани патки“.

Тунинговани патки на днешно време са една прекалено голяма група от жени, които някога просто бяха определяни за златотърсачки. Иначе казано, това са жени, които инвестират цялото си време и средства в амбицията да се превърнат от грозни патета в красиви лебеди. Целта им е да привлекат на своя страна, колкото се може по-богат мъж, за да им осигури живота, който смятат, че заслужават.

Но морално ли е това? Не е ли някаква форма на висша измама подобен прийом? А може би точно така трябва да се случват нещата? В нашия свят, в който конкуренцията в търговията на съпруги и съпрузи се е превърнало във фиксидея на обществото, изглежда, че жените трябва да извайват телата си по свой собствен вкус, а мъжете да симулират, колкото се може по-високо социално положение. В най-общи линии и двата пола се лъжем най-безцеремонно в очите, но, което е по-странно, се правим и че си вярваме взаимно.

На кого не е ясно, че процентът на обществените красавици със силиконови импланти е скочил неимоверно в последните години? Наскоро дори станах свидетел на разговор между ученици около 6-7-8 клас, които коментираха и се питаха на еди-коя-си „дали циците ѝ са естествени или изкуствени“. Представете си! Дори дечорлигата, които трябва да се интересуват повече от това, дали е слънчево, за да могат да излязат и да играят на улицата, приемат за нормална темата за тунингованите патки. Не бих казал, че съм шокиран. По-скоро съм си взел правилните поуки за себе си.

Поглеждаме сега и към мъжкия вариант на тунингована патка. Или май трябва да кажа – паток. Първото е по-благозвучно. Та, въпросните господа, които са се навъдили напоследък, са онзи пример, който мнозина несъзнателно следваме. Кой не иска да обикаля по цял ден кафенетата със скъпия си автомобил? Кой не иска да харчи стотици левове в нощните клубове? Кой не иска да плаща за луксозни хотелски стаи в ранните часове на денонощието? Всеки, който не знае, какво точно стои зад тези финансови възможности. При едни е богат разведен родител, а при други финансовата подкрепа на фалираща банка. Малък е процентът на господата, които с двете си ръце са постигнали този висок стандарт на живот. Но и при женските индивиди има такива, така че добрият пример го оставяме настрана.

Изводът е, че живеем в един измамен свят. Свят, в който обичаме и искаме да ни лъжат. Свят, в който е по-важно да те виждат в компанията на известен моден дизайнер, пред това да знаеш, че Холандия не е столица, а цяла държава в Европа. Не, не си мислете, че искам да обиждам или критикувам някого. Аз също съм от хората, които завиждат на тунингованите патки. Завиждам им, защото са щастливи. А те са щастливи, защото животът им е просто устроен. „Имаш ли парички обичан си от всички“… Е, кой не иска да е обичан от всички?

Автор: Десислав Янкулов