Какво да ядем преди тренировка

Естествено, много е важно да си знаем целите, когато тренираме. Аз лично, целя сваляне на килограми и по тази причина тренирам рано сутрин и то на гладно, но това е при условие, че искате да влезете в новия костюм, който стоеше толкова добре на манекена. Ако искате пък да растете или поне да трупате мускулна маса, тогава трябва да слагате нещо в устата, за да имате повече сила, когато се опитвате да кривите лостовете.

Ето и няколко добри начина да си докарате нужната енергия преди фитнеса:

  • Банан – Бананите са един от най-добрите помощници на бодибилдъра.

    Те са наситени на карбохидрати, което е и енергийното гориво за тялото ви. По тази причина с банан можете да започнете, но и с банан можете да излезе от тренировка. Стига да е рано сутрин или поне след обяд. Вечер тялото ви трябва да се приготви за лягане и е по-добре да не завършвате с един-два банана преди сън.
  • Овесени ядки – Фибрите са много важни за енергийния баланс в тялото ви. Бавното им освобождаване от овесените ядки ще ви помогне да се подготвите за тежката физическа активност, която ви предстои. Препоръките на диетолозите са да закусвате овесени ядки с прясно или кисело мляко, ако искате да растете и да ги отбягвате, ако искате да отслабвате.
  • Пълнозърнест хляб – Чудили ли сте се някога, защо пък пълнозърнест точно? Причината е, че брашното има няколко фази на обработка, от където идва разликата в качеството. Пълнозърнестото брашно е такова, че в него се смила цялото пшеничено зърно, докато при останалите се остъргват отделни слоеве. Колкото по-тъмен е хлябът, толкова по-голяма част от зърното е използвано за направата му. Но да се върнем на темата. Сърцевината на пшеницата е най-енергийно наситена. По тази причина препечената филийка с пълнозърнест хляб е идеален старт на спортния полуден.
  • Пресни плодове – Грозде, ябълка, портокал, мандарина… все става. Плодовете имат добър енергиен заряд, но обикновено е бърз и по тази причина трябва да имате малко време между храненето и тренировката, за да може да се възползвате. Бананите също са плод, но те са най-бавноразградимите и благодарение на това ги отличихме по-горе.

Автор: Десислав Янкулов