Какво никога да не правите в социалните мрежи

Социалните мрежи са пространството, където човек да държи в течение приятелите и близките си за развитието на личния си и професионален живот. Вече е много лесно да се поддържат дистанционни отношение с хората, защото и от година да не си виждал някой ти вече знаеш къде работи, с кого се вижда, къде е ходил, знаеш дори дали си е сменил прическата наскоро. Но освен тези полезни неща, какво друго правим там? Най-често неща, които не бива. Не само не бива, но и трябва направо да са забранени! Ето, какво мисля аз по темата:

  • Не прокламирайте връзката си – Достатъчно е хората да знаят, че си имате гадже или съпруга.

    Всичко повече от 2-3 снимки на седмица с половинката е прекалено. Майната му, че хората започват да се дразнят. Просто няма да усетите как сте гаджета само за пред хората и изживявате връзката си виртуално.
  • Не пускайте цитати или снимки с цитати на известни мислители – Това, че някъде си срещнал интересна мисъл, не те прави по-интелигентен. Хората, които четат най-много, те са способни не да цитират, а да създават свои собствени гениални мисли. Вярно е, че едва ли ще събереш 500 харесвания с мисъл от твоя собствен опит, но слагайки отдолу Паулу Куелю или Чарлс Буковски те прави просто един от милионите, които гледат корицата на книгата, но не и съдържанието.
  • Не се жалвай публично – Хората изпитват удоволствие от чуждото нещастие. Те оправят собственото си настроение, знаейки че някъде там има хора, които са по-зле от самите тях. Не им доставяй това удоволствие. Още повече, че пишейки такъв статус няма да намериш утеха на болката си. Обади се на приятел, излез сред хората, отиди да спортуваш или каквото там би те разсеяло от тежкия момент.
  • Не играй игрички – Абсолютно безполезно пилеене на време. Игрите в социалните мрежи имат за цел да те накарат да забравиш, че отвъд клавиатурата има живот. Мнозина прекарват половината си ден в опит да наредят някакви балончета, а преди време поне гледаха крави и кокошки. Препоръчително е да си пуснете някаква такава игра на телефона, ако се возите в градския транспорт и не искате да гледате в точка в продължение на 30-40, та и повече минути. През останалото време, ако толкова няма какво да правите, прочетете една книга или пък си пуснете някой филм. Поне може да научите нещо от двете.
  • Не разкривайте всеки свой ход пред обществото – Самият аз бях започнал да се превръщам в зависим от това да споделям всяко свое действие с почти хилядата си виртуални приятели. Осъзнах, че не само ги дразня с това, но и обезсмислям своя собствен живот. Надявам се, че един ден ще мога да напиша мемоари, но преди това е много глупаво да описвам всяка своя стъпка. Да не говорим, че в масовия случаи хората просто прочитат първите две-три думи и скролват, знаейки вече какво е написано нататък.
  • Не си търси приятели в мрежата – Приятелите се създават, когато изживявате нещо заедно. Дали ще сте седнали в съседство в кафене, дали ще сте един до друг в театъра, дали ще присъствате заедно на концерт… все неща, които свидетелстват за общите ви интереси и тема на разговор. Да, профилът в социалната мрежа може да издаде голяма част от важната за теб информация, но нищо не може да замени личното ти впечатление от отсрещния.
  • Не си чати повече от 10-15 минути с някого – Ако имате толкова много да си казвате, по-добре се обади или най-хубаво е да си уговорите среща, за да прекарате малко време заедно. Дали ще е приятел или някое потенциално гадже, все тая. Да, вече жените много по-трудно се съгласяват да излезете, преди да са пуснали разузнаването си в действие, но за това и ние сме си виновни в опита си да им привлечем вниманието.

Автор: Десислав Янкулов