Как един човек изхвърлил близо 644 хиляди евро на боклука, без да иска

Преди да стигнем до парите на боклука, ще започнем от малко по рано. Чували ли сте за системата BitCoin (интернет пари)? За първи път се споменава през 1998 г. в пощенски списък на кибер общността.  През 2008 г.

Сатоши Накамото намира решения на някои сложни задачи, нерешени до този момент и споменава за първи път термина биткойн в статия, демонстрираща задълбочени познания в няколко научни дисциплини През 2009 г. се ражда Биткойн мрежата с пускането на първия клиент на биткойн с отворен код и издаването на първите биткойни. Първоначално биткойн цените се определят от хората в биткойн форумите. Най-сериозната сделка по това време е за пица на стойност 10 000 биткойна. Малко след това е създадена борсата „Mt. Gox“. 

Какво представлява?

Биткойн е счетоводна система за поддръжка на индивидуални сметки. Тя работи на принципа на P2P мрежа, която няма централен администратор, нито пък е контролирана от някоя институция като например банка. САЩ я наричат „децентрализирана валута.“

Платежните единици биткойн се създават като възнаграждение за извършена  работа по криптиране, при която потребителите проверяват съществуващите блокове от блоковата верига и създават нови с помощта на изчислителната мощ на компютрите си. За да е легитимен, всеки блок трябва да съдържа доказателство за извършената работа, което подлежи на проверка от другите участници, когато на свой ред получат нов блок за изчисление. Процесът на придобиване чрез изчисления се нарича „добиване“ или „копаене“. С течение на времето този ресурс става все по-труден за добиване. За да могат да се генерират биткойни, днес е необходимо много компютърно време, мощни процесори и висок клас видео карти.

Финансите на биткойните е предопределена от същността на генерирането им. Към 2014 година в обращение има над 12 милиона биткойни, като на всеки 10 минути се създават приблизително 25 биткойна. Общото им количество обаче има установена горна граница от 21 милиона и на всеки четири години скоростта на добиване се намалява наполовина. Това означава, че нови биткойни ще продължат да се създават в бъдещите сто години. През юни 2014 Bitcoin, е регистрирана в Япония и в Европейски Съюз.

Ако ви е интересно, започвайте с този бизнес, очевидно има много хляб в него. Ето го и българския сайт BitCoin. А сега и историята на човека изхвърлил 643 600 евро на боклука.

Джеймс Хауъл придобил през 2009 година 7500 биткойна (виртуални пари), които по него време нямали никаква стойност. През 2013г. обаче един биткойн вече струва 860 евро, което означва, че Джеймс би имал 643 600 евро. Тъй като не е знаел, че някога тези виртуални монети ще имат някаква стойност, бил изхвърлил хард диска си няколко месеца, преди да обявят реалната цена на „биткоин“. Хард дискът бил изгорял, но той предпочел, вместо да възстанови информацията, да го изхвърли и да си купи нов. Доста скъпа грешка.