Честито! Вече си шеф. Ами сега?

Материалът, който ви пиша сега, е вдъхновен от един друг материал публикуван при колегите от Success.com. Там друг колега, като мен, е решил да даде съвети на току що повишените хора, които винаги са искали да се качат на върха, но веднъж покатерили се, не знаят какво да правят. Ето няколко съвета и отправни точки, по които бихте могли да се водите.

  • Не се предоверявайте на уменията си – Факт е, че до скоро сте били от другата страна.

    Качествата ви на индивидуален и отбор играч са ви дали тази възможност днес да сте на ръководния пост. А тук вече, изискванията са съвсем други. Трябва да се научите да водите, но това става само с адаптация и самообучение. Запазете опитът си от предходните години, защото той ще ви даде отговор на това, дали нещо е възможно и как би било постижимо, но се отворете към изучаването на по-голямата картинка.
  • Установете връзка с подчинените – До вчера са били просто колеги и индиректни съперници за поста, а днес са едно ниво под вас. Това не значи, че трябва да промените коренно отношението си към тях. Шефът трябва да е строг и справедлив в службата, но извън нея всичко хора са равни. Показвайте това на подчинените си и те ще го оценят, ако ли не – проблемът вече е в тях.
  • Предвиждайте капацитета на отбора – Познавате отлично колегите си и техните възможности. От тук нататък ролята ви е да им дадете възможност да разгърнат потенциала си. В случай, че установите, че някой е изчерпан, най-нормалното нещо е да потърсите негова алтернатива, ако това би попречило на изпълнението на крайната цел. В крайна сметка това е просто бизнес, в който силните и можещите продължават до края, а слабите бавно и сигурно отпадат от надпреварата.
  • Фокусирайте се върху важните неща – Доскоро на главата ви са били всевъзможни малки и незначителни казуси, които трябва вече да се решават от новия човек във вашата позиция. Нека йерархичната структура се запази и всеки да се ангажира със своите задачи. Вашата е вече да мислите по-мащабно.
  • Навлезте в по-висшите среди – Когато започнете да ръководите дадена структура, обикновено над вас все още има достатъчно много хора с по-голямо влияние. За да се задържите по-дълго или да се катерите още по-нагоре в йерархията, трябва да се намесите трайно в по-високите етажи. Така ще си спечелите благоразположението на своите ръководители, от които зависи бъдещето ви.

Автор: Десислав Янкулов