Рилски пречупи Балкан и спечели редовния сезон на НБЛ, „зелените“ блокираха в края

Отборът на Рилски спортист си осигури първото място в крайното класиране на редовния сезон на НБЛ. Тимът на Людмил Хаджисотиров триумфира при домакинството си на Балкан с крайното 78:74 (19:18, 17:27, 26:22, 16:7) след отлично представяне в последните минути. Самоковци успяха да осъществят серия от 13:0 във финалните 6:20 минути от редовното време, за да обърнат резултата в своя полза и да отблъснат своя съперник.

По този начин носителите на Купата на България предсрочно спечелиха редовния сезон, след като увеличиха баланса си за кампанията на 22-2.

Зад Рилски остава именно отборът на Балкан, който е на втора позиция с актив от 18-6, докато трети е Левски със 17-7.

Двубоят в Самоков стартира с леко предимство от страна на Рилски спортист, който взе ранна петточкова преднина при 7:2. Момчетата на Людмил Хаджисотиров поддържаха аванса си до средата на първата четвърт, когато обаче Балкан реагира със серия от шест безответни точки, за да излезе напред при 15:16. До края на откриващия период двата тима си поделиха по няколко коша, като в крайна сметка Павлин Иванов донесе крехък аванс от една точка в актива на Рилецо при 19:18.

Още от самото начало на втория период ботевградчани загатнаха, че смятат да нанесат удар по своя съперник. Дерик Маркс и Амад Рори комбинираха усилията си, за да изведат “зелените” напред при 21:26, а с течение на периода преднината на Балкан дори се увеличи и до седем точки при 33:40. Устремът на ботевградчани продължи с тройка на Крис Минков, който фиксира първата двуцифрена преднина на гостите в мача – 33:43, преди Павлин Иванов да я върне и да скъси разликата на седем точки при 36:43. Два успешни наказателни изстрела от Дерик Маркс поставиха край на първите 20 минути, които приключиха при резултат 36:45 в полза на ботевградчани.

Сблъсъкът достигна връхната си точка на зрелище до момента в третата четвърт. Традиционно, отборът на Рилски спортист постави страхотно начало на периода и за около пет минути игра успя да неутрализира изоставането си и да възстанови равенството при 51:51. След това Амад Рори и Павлин Иванов влязоха в персонален дуел, като американецът наниза един пробив плюс тройка, докато от другата страна националът бе точен на два пъти от далечна дистанция. Рори отново вдигна скоростта, за да върне аванса от три точки в актива на Балкан, но в следващото нападение Павлин Иванов намери Златин Георгиев, който върна паритета при 60:60. Все пак отборът на Балкан успя да излезе с едни гърди напред преди старта на последната четвърт, след като си осигури аванс от 62:67 след 30 минути игра.

Ботевградчани продължаваха да разполагат с нелош аванс в началото на последната четвърт. Амад Рори и Димитър Димитров се погрижиха за това “зелените” да се движат в периода с аванс от седем точки при 65:72 с оставащи 6 минути на таблото. Брендън Браун и Златин Георгиев обаче върнаха Рилецо в мача, като след успешната стрелба отдалеч на капитана разликата падна до три точки при 71:74. Поредицата от пропуски но гостите позволи на Павлин Иванов да продължи серията на своя тим, като 20-ата точка в мача на стрелеца направи резултата 73:74 с оставащи около 3:30 минути до края на мача. 

Сушата без кош на Балкан прескочи петте минути, като в този период ботевградчани пропуснаха цели седем стрелби от игра. Рилски спортист пък най-сетне се възползва от грешките на своя съперник, като това се случи след изумителна тройка на Брендън Браун, който прониза мрежичката на “зелените” в стил Стеф Къри със стрелба от ужасно далеч за 76:74. Организацията в играта на гостите отново се загуби, атаката им стана много трудна и Амад Рори изстреля безрезултатна стрелба към коша на съперника, която дори не успя да достигне до обръча. Златин Георгиев пък бе изпратен на наказателната линия, като капитанът на домакините оформи крайното 78:74 в полза на Рилецо.

Павлин Иванов завърши с 21 точки и 4 асистенции за Рилски. Брендън Браун добави още 15 точки, а Алекс Симеонов се отчете с 14 точки и 10 борби.

Амад Рори бе най-добър за Балкан с 21 точки и 5 асистенции. Дерик Маркс прибави още 18 точки и 5 завършващи подавания, а капитанът Димитър Димитров бе точен с 16 точки и 6 борби.

Снимка: НБЛ