Хей, ръчички, хей ги две

Хигиената е един от най-отличителните белези на цивилизацията. Сапунът е едно от най-старите изобретения на разумния човек. Той е бил открит от хората в една южноамериканска гора, където индианци погребвали мъртвите си в горната част на реката, докато в долната ходели да се мият, установявайки, че водата с мас в нея чистела по-добре от чистата вода.

Стига толкова с интересните, но любопитни факти, защото е време да си поговорим малко за личната хигиена и по-точно тази на ръцете.

Всеизвестно е, че именно тази част от тялото ви е най-мръсната, защото на практика правите абсолютно всичко с помощта на двете си ръце. Във всеки един момент най-прекият досег до микробите е чрез пръстите на ръцете ви.

Съветвам ви да правите следните неща, ако искате да сте здрави и не карате хората да ви отбягват:

  • Мийте се винаги преди лягане и след ставане – През нощта човек несъзнателно си бърка по всички отверстия, търка си очите, бърше си лигите и се почесва по сакралното място. Ако не искате да получите някое възпаление, тогава най-добре завършвайте вечерните си ритуали със сапун и топла вода. Важно е да стартирате деня си пред мивката по същата причина – през нощта си бъркате в носа, чешете си топките, вадите си бельото от дупето и т.н.
  • Преди и след хранене ръцете ви трябва да са чисти – Всеки момент ще награбите хляба и пилешкото бутче с пръсти. Помисли добре, защото до преди 15-20 минути си пикал и си държал инструмента с едната, а, ако си късметлия, с двете ръце. Ако не искаш индиректно да си правиш фелацио, тогава 10-15 секунди над мивката не би трябвало да те убият от глад. Мий се и след това, защото целият ще да си мазен, а избърсването в дрехите няма да помогне особено.
  • Преди и след секс – След чистите гениталии най-важно е ръцете да са ти чисти. Ще я галиш навсякъде, ще бъркаш по разни места, а после ще искаш и да ти смуче пръстите. Няма как да стане, ако целият си в смазка от ремонта на колата. Най-добре е да си удариш един хубав душ преди това упражнение, но и старателно измиване на ръцете ще е нещо.
  • Когато се прибираш вкъщи – Здрависвал си се с какви ли не хора, хващал си какви ли не врати, държал си се за парапети и какво ли още не. Жизнено важно веднага след събуването на обувките и свалянето на якето да минеш през банята за един сапун на ръцете и няколко шепи вода на лицето. Освежаването е само още един положителен ефект.
  • Когато готвиш – Да, ти сигурно се мислиш за голям мъж, че си купуваш само готова храна, но истинският такъв е способен да застане над печката и котлона и да си направи нещо за ядене. Може и кучето после да не го иска, но е важно, че самият той го е направил и после с престорена наслада го е изял. Между чупенето и бъркането на яйцата е хубаво да има почивки за чешмата. Все пак знаеш от къде излиза яйцето и колко „чиста“ е черупката му понякога.