Кои обувки на какво долнище отиват

Изборът на обувки е един доста сложен процес, който изисква малко повече мисъл от обикновено. Все пак не говорим за избора на калеври, които да отиват на късите ти гащи, защото там няма значение цвят, материя или каквото и да било друго. Но, когато се показвате в обществото, тогава най-добре понаучете нещо за различните съчетания на дрехи с обувки.

  • Класически прав панталон – Той е класически, защото се счита за универсален.

    И все пак избягвай джапанки и маратонки с него, защото ще приличаш на клошар, който сега си ги е намерил в два различни казана. Подбирай обувката си според сезона. Удобен и лек неутрален кец през лятото, високи кожени обувки през зимата, есен по-свободни мокасини, а на пролет нещо по-близко до зимното, за да ти е по-топло.
  • Свободен спортен панталон – Спортният панталон е дреха, която предвижда висока активност на носещия я. Иначе казано – служи за удобство и не до там за естетика. По тази причина трябва и обувките да отговарят на същото изискване. Винаги слагай по-лежерни обувки, които да не те притесни, че си нацапал, минавайки през мръсните улици на града и такива, от които да не ти свата мазоли след 500 метра пеша.
  • Спортно-елегантен панталон – С него можеш да отидеш на дискотека, на работа, на среща и къде ли още не. Винаги е правилният избор, защото с него изглеждаш стилно, ако си с официални обувки, но и готино, ако си обуеш кецовете, които си си купил за последния чифт дънки. Препоръчвам експерименти тук, но не и прекалено. Лачените обувки изискват строго официални връхни дрехи, към които да върви вратовръзка или папионка.
  • Официален панталон – Да си дойдем на думата. Ако питате мен, костюмите са били създадени, за да придават на мъжа нужната сериозност и да настояват за авторитет пред останалите. Официалният панталон е една от много щрихи, които трябва да са перфектни, за да се представиш на съвещанието на борда на директорите. Не забравяй, че всеки детайл е от значение. Дори една вдигната или свалена яка се гледа с особена критика от подобни събеседници. Затова не подценявай съчетанието между обувките и панталона. Черни кожени и без никакви излишни орнаменти по тях са обувките, които ще отиват на всеки официален повод. Та дори и сватбата на сестра ти или поне за церемонията в обредния дом и църквата. След това и по потник със сандали да се хвърлиш в кръчмата, никой няма да забележи, защото всички ще са пияни.
  • Дънки – Дънките са работното облекло на американските каубой. Те стават ежедневна дреха, едва когато Ralph Lauren решава, че е време да представи на света американската култура по съвсем различен начин. По-обикновеният произход на дънките ги превръща в долна дреха, която трябва да се носи с по-обикновени обувки. Кецове, маратонки, боти или каквото и да е, стига да е удобно за дълги разходки, значи става. Пак гледай да бягаш, като опарен от класиките, тъй като дънки за 50 лева и обувки за 500 някак не виждам как биха си отивали.

Ето ви и няколко предложения за съчетание от колегите от GQ Magazine: