Къде се крие силата на амбицията?

Искам да ви запозная с Джим Рон – един от най-известните ментори и мотиватори на успеха. Именно той стои зад част от най-четените и качествени материали на Success.com. Именно един негов материал ще ви представя днес, който в няколко абзаца доказва къде се крие силата на амбицията. Дано ви хареса поне толкова, колкото и на мен!

Какви са корените на истинската амбиция? Съществува само едно място, на което можете да намерите истинска амбиция и това място е във вас.

Във всяка мисъл, във всяко движение, във всяка мотивация. Амбицията ви е израз на това, кой всъщност сте, на вашето себеизразяване.

Амбицията казва: „Знам кой съм и знам на къде отивам. Аз материализирам знанието и опита, и чувствата и философията, че тези неща ще ми помогнат да се подготвя за възможностите, които ще се появяват неочаквано без каквато и да е външна помощ.“ Това е, защото знаеш къде искаш да отидеш, тъй като вече работиш върху личността си, за да се подобряваш. Работиш върху амбицията си, работиш върху здравето си, работиш върху уменията, да разпределяш времето си. Нека запишем всичко това на лист хартия. Във всеки един момент ще се чувствате на мястото, на което искаш да бъдеш, на пътя, по който искаш да вървиш.

Посоката определя крайната цел. Ето ви един въпрос, който да си зададете сами на себе си: „Всичко, което правя, води ли ме там, където съм се запътил?“ Колко важен въпрос за започване на месеца, за започване на седмицата, за започване на деня… Не се шегувайте със себе си – сключете пръсти, надявайки се, че ще се озовете на хубаво място, към което дори не сте се стремели. По-често трябва да се питате – „Какво правя? Какво правя, за да отида там, където искам?“ Не се свенете в задаването на тези въпроси, защото те определят крайната ви цел, те бележат пътуването ви, те бележат настоящото ви място.

  • „Това ли е посоката, която искам за живота си?“
  • „Не е ли това посоката на някой друг?“
  • „Това ли е целта, за която съм предопределен от детство?“
  • „Това целта на родителите ми ли е, на приятелите, на шефа, на децата ми или е моята собствена?“

Задайте си тези въпроси и поразсъждавайте върху тях. След като искрено си отговорите и направете крачка напред, като попитайте: „Какво от нещата, които правя, работи и какво не?“ Пак помислете добре. Предизвикайте мозъка си, за да определите сами посоката си. После страстно преследвайте начертания план. Нека силата на собствената ви амбиция ви закара там, където искате да отидете, да правите това, което искате да правите и да създадете живота, който искате да живеете.