Пазете рамото си от травми

Онези от вас, които обичат да спортуват, знаят че раменете са най-податливи на травми измежду всички стави, защото ги използвате най-много при различните упражнения.

Това е и причината да ви дам няколко съвета за това как да се опазите от нежелани контузии, защото все пак кой иска да претърпява период на възстановяване, точно когато е на път да постигне нещо голямо, да излезе със секси жена или му предстоят тежки физически задачи в работата или у дома?

  1. Загрявайте добре – Не ги слушайте различните там професори, които се правят на интересни и ви казват, че загрявката имала плацебо ефект. Не е така! Отделяйте по 10-15 минути преди всяка тренировка, за да вкарате ставите и сухожилията си в работен режим. След това дори в началните упражнения не се хвърляйте на максимални килограми, защото рискувате прекалено много.

    Нека пикът на тренировката бъде в средата, а не в началото.
  2. Следвайте естественото движение на ставите – Организмът ни е еволюирал по начин, върху който нямаме особен контрол и влияние. По тази причина не може да свиваме колене в обратната посока и не можем без усилие да се почешем по гърба. Не натоварвайте ставите си по неестествен начин, ако искате, когато станете на 50-60 години да се чувствате здрав и пълноценен.
  3. Пазете се от настинки – Когато се разболеете, цялото ви тяло се сковава в опит да фокусира енергията си в лечението на атакуващата ви болест. Пластичността на мускулите е намалена, сухожилията са стегнати, а ставите ограничават движението си, за да може това в комплекс да ви принуди да спрете и да почивате, докато не се излекувате.
  4. Не прекалявайте с ежедневното натоварване – Рамото е една от най-здравите здравите части на голото ви, но точно по тази причина често го пренебрегвате и решавате, че винаги може да издържи още малко. Щадете се сами, защото някой кой друг да го направи.
  5. Ходете на масаж и раздвижване – Не е нужно да се стигне до момент на рехабилитация, за да може човек да се възползва от услугите на хиропрактор или масажист. Веднъж седмично е добре да можете да си позволите масаж, а един път в месеца е добре да ходите на посещение при лекар, който да следи физическото ви здраве. Не, това няма да ви превърне в пенсионерите, които при кихавица се зовават пред лекарския кабинет, а ще ви направи сериозно ангажиран спортист. Здравето все пак е по-важно от всичко.