Недостигът на квалифициран персонал ще е следващият проблем за доставките на чипове

Последните тримесечия бяха белязани от сериозен недостиг на хардуер, който затрудни доставките в технологичната индустрия. Кризата ще продължи и през настоящата година, като засегнати са почти всички водещи производители. Големите брандове вече предприеха мерки за ограничаване на негативните последици от недостига на компоненти.

Въпреки това няма изгледи скоро ситуацията да бъде стабилизирана поне до края на 2022г.

Невъзможността да се доставят компоненти за всички производители ще допълнена и от проблеми с квалифицираният персонал. Според данни на AppleInsider липсата на професионална работна бъка ще е най-големият проблем за хардуерната криза.

В момента големите производители на полупроводници водят сериозна битка за набиране на нови работници, които могат да отговорят на най-високите професионални изисквания. Ограниченият брой кандидати задълбочава сериозно кризата, която вече предизвика хаос в доставките за цялата индустрия.

На този етап намирането на ефективно решение на недостига на човешки персонал все още не е намерено.

 

 

Този проблем се изостря от външни процеси като нарастващо търсене на електроника, но също надпреварата между правителствата за укрепване на способностите на държавите да произвеждат чипове. Анализаторите дори си позволят да определят ситуацията като „война за набиране на таланти“.

Производствените съоръжения са силно автоматизирани, но все още има нужда от квалифициран персонал, който да подпомага целият процес. Високотехнологичното оборудване във фабриките не може да се управлява лесно от всеки и изисква специализирани познания.

Всяка компания ще заложи на собствена стратегия за справяне със ситуацията и намирането на по-добри начини за привличане на висококвалифицирана работна ръка през 2022г.