Какво ще търси най-мощният телескоп за $10 млрд. на NASA

James Webb Space Telescope е впечатляващ проект, който се разработва съвместно от NASA, експерти на Европейската космическа агенция (ESA), както и канадски учени. Това е най-мощният телескоп разработван от човек досега, който има амбициозни планове да покаже Вселената по начин, който не е възможен с настоящото оборудване.

След няколко поредни отлагания NASA успяха да изпратят успешно James Webb извън орбитата на нашата планета. Вече стартира и сложният процес на разгръщане на многобройните огледала на съоръжението.

Учените използват структура, която наподобява оригамите, при която основното огледало отваря своите 18 сегмента изградени от ултра лек берилий.

Слънчев щит с размерите на корт за тенис, който включва пет отделни слоя предпазва телескопа от интензивната топлина на Слънцето. Апаратурата на James Webb включва четири модерни инструмента за анализ, включително камери с висока резолюция и спектрометри,  които са способни да уловят, дори и най-слабите сигнали в Космоса.

 

 

Вградените инструменти са настроени да оперират в инфрачервената дължина на вълната, което позволява на телескопа да надниква през облаци прах, които иначе биха затъмнили изгледа през видимата вълна на светлината. James Webb Telescope ще извършва много научни изследвания, които учените се надяват да отговорят на най-големите мистерии във Вселената.

Търсенето на планети в нашата слънчева система ще бъде приоритет за най-мощният телескоп, информира SlashGear. Изучаването на екзопланетите, които са сравнително трудни за откриване ще е ключово за локализирането на други обекти с параметри, сходни до тези на Земята. Впечатляващото съоръжение се очаква да бъде много ефективно и в намирането на стари галактики.

 

Oще от Digital: NASA търсят доброволци да прекарат една година в 3D-принтирани марсиански убежища

TagsNASA