Канонада от тройки върна Спартак в топ 5 на НБЛ

Отборът на Спартак (Плевен) продължава методично да се изкачва в класирането на Националната Баскетболна Лига, след като тази вечер постигна четвъртата си победа в последните пет мача в родния елит. Баскетболистите на Тодор Тодоров спечелиха гостуването си на Берое с крайното 73:57 (15:19, 21:15, 12:11, 25:12) в среща от 10-ия кръг на първенството. Успехът за плевенчани дойде чрез страхотна стрелба от тройката в последната четвърт, в която Мартин Маринов и компания нанизаха шест далечни стрелби – повече, отколкото бяха вкарали в първите 30 минути от срещата (4/21 до финалните 10 минути).

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Лидерът на Берое Александър Янев отбеляза първите две точки в мача, след като отборът на Спартак натрупа доста пропуски и грешни отигравания в откриващите две минути игра.

Плевенчани бяха изключително невнимателни в действията си в началото на срещата, като след още две лековати грешки – една при вкарване на топката в игра, допуснаха серия от шест поредни точки, с която Берое излезе напред с 8:2 в резултата. 

Поисканото прекъсване от Тодор Тодоров и неговия щаб подейства положително на баскетболистите на Спартак, които успяха да отговорят със същата серия, с която старозагорци започнаха мача, за да върнат паритета на таблото при 10:10. В следващите минути Янев отново взе нещата в свои ръце и отбеляза следващите пет точки в мача, за да изведе домакините напред при 15:10. Отборът на Берое успя да задържи аванс от две притежания след края на първата четвърт, която приключи при 19:15 в полза на възпитаниците на Бойко Миленков.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Гостите от Плевен започнаха втората четвърт по огледален начин на първата и чрез тройки на Мартин Маринов и Божидар Аврамов успяха да вземат предимство в резултата за първи път в двубоя при 19:21. Спартак продължаваше да изглежда като по-добрият отбор в първата половина от втората част и след хубаво поднасяне на Димитър Маринчешки увеличи разликата на четири точки при 21:25. Въпреки по-колебливите изяви на домакините в тази част, те намериха начин да стопят изоставането си, преди Коча Йовович да наниже тройка за 25:28 при преполовяването на четвъртината. 

Плевенчани пропуснаха няколко добри възможности да вдигнат преднината си, след като не успяха да материализират свободните си стрелби отдалеч, като вместо това те позволиха на Берое отново да си върне преднината след кошове на Александър Янев и влезлия от пейката Седиариан Рейнс – 32:32. Селекцията на Тодор Тодоров все пак се поздрави с минимално предимство на полувремето, осигурено от Димитър Маринчешки, който вкара 12-ата си точка в мача за крайното 34:36 в полза на гостите след първите 20 минути игра.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Второто полувреме стартира с четири поредни точки в актива на Берое, след като Седариан Рейнс и Дамян Минков се разписаха, за да докарат нова смяна на водачеството – 38:36 за домакините. И този път обаче старозагорци не успяха да запазят набраната инерция, като в крайна сметка се стигна до поредна смяна на водачеството при 39:40 в полза на Спартак. 

Колебливите изяви в офанзивен план от страна и на двата отбора продължаваха да се трупат, а разликата пък продължаваше да е минимална – две точки в полза на Берое при 43:41 и оставащи 3 минути на таблото. Плевенчани не успяваха да намерят ритъма си при стрелбата от тройката – 3/20 до този момент, докато при старозагорци успеваемостта бе 2/12. Най-сетне Божидар Аврамов се отличи с хубаво изпълнение от далечно разстояние, с което донесе аванс от три точки на Спартак след края на третата четвърт – 45:48.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Гостите нанесоха още два сериозни удари по своя опонент, след като стрелбата им от далечна дистанция заработи. Мартин Маринов и Максим Корниенко добавиха още две поредни тройки за гостите, а след като Седариан Рейнс върна две точки от наказателната линия, Божо Аврамов наниза още един изстрел зад дъгата, за да изведе отбора си напред при 47:57. Прекрасното начало на последната четвърт от страна на Мартин Маринов продължи с още две тройки от поразяващата му ръка, като след тях Спартак вече разполагаше с комфортен аванс от 14 точки при 49:63. Александър Янев направи опит да задържи своите в мача с кош отдалеч за 52:65, но веднага след това четвъртата тройка в частта на Мартин Маринов и още две точки от Димитър Маринчешки помогнаха на Спартак да си осигури актив от 18 точки при 53:70 и точно 4 минути до края.

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

БЕРОЕ: Антон Кук, Виктор Маргаритов, Дамян Минков, Александър Янев, Обина Олека

СПАРТАК: Коча Йовович, Божидар Аврамов, Ивко Ивков, Димитър Маринчешки, Симеон Илиев

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от NBLBulgaria (@nbl_bulgaria)

Берое се намира на петата позиция във временното класиране в първенството с баланс от 5-4, докато Спартак е на седмо място с 4-5. Двата тима вече се срещнаха веднъж през настоящия сезон, като още в първия кръг „зелените“ успяха да надиграят съперника си с 89:76 при гостуването си в Плевен.

Заралии ще се опитат да продължат серията си от две поредни победи на свой терен, след като в предните два кръга възпитаниците на Бойко Миленков надвиха Шумен с 85:63 и Ямбол с 91:76 в Стара Загора. Тимът на Тодор Тодоров пък се намира в добра форма, след като спечели три от последните си четири мача.

Гледайте Националната баскетболна лига, Купата на България, Евролига, Еврокупа и още много баскетбол на световно ниво в ефира на MAX Sport.