Intel ще конкурират AMD и NVIDIA с ново поколение видео карти

Intel ще работят усилено, за да възстановят позициите си в световния пазар на компютри. От компанията признават превъзходството на AMD и ще се нуждаят от няколко години, за да станат по-конкурентни. Загубата на Apple, които бяха един от най-големите им клиенти също има финансови измерения върху бизнеса на Intel.

Технологичния гигант започна да разработва собствена серия процесори, които използват технологии на ARM.

Плановете на Intel предвиждат сериозни инвестиции в нови производствени линии, както и навлизането в повече пазарни сегменти. Компанията също така планира да стане по-влиятелен фактор при видео картите. Това е сектор, който традиционно се доминира от NVIDIA и AMD.

Първите представители на Arc Alchemist гамата от видео карти се очаква да бъдат факт през втората половина на 2022г. Първоначално ще са налични GPU конфигурациите за лаптопи, а след това Intel ще реализират премиерата и на десктоп версиите на Arc Alchemist.

 

 

Стратегията на компанията след това предвижда да започнат продаажбите на Arc Battleimage GPU. Това е следващото поколение видео карти, които ще наследят Arc Alchemist продуктите. Технологичните подобрения ще позволят на Intel да се превърнат в сериозен фактор и да конкурират успешно AMD и NVIDIA през 2023г,

Най-вероятно премиерата на Arc Battleimage ще е през лятото, като продажбите ще стартират преди края на годината. По този начин първите видео карти с този бранд ще се появят приблизително по същото време, както Lovelace серията от хардуер на NVIDIA.

Все още е твърде рано да коментираме конкретните спецификации, но е факт, че Intel искат да станат значим фактор при видео картите за сметка на своите популярни конкуренти.