Лаптоп Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9 – Тест на дисплей, хардуер и батерия

Ако следите ревютата публикувани в Digital.bg, вече сте видяли двете подробни ревюта, които до този момент посветихме на премиум лаптопа Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9. В тях споделихме впечатления и интересни факти за дизайна, използваните материали и размерите на машината.

 

 

Показахме ви още преки наблюдения и резултати от тестове на клавиатурата, тъчпада, тракпойнта, отварящия механизъм и периферията на устройството.

В случай, че сте пропуснали теи и други интересни неща, които споделихме за последното поколение на ThinkPad X1 Carbon, тук долу ще намерите директни линкове към двете части на ревюто.

Тестваме лаптопа Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9 – Клавиатура, тъчпад и периферия

Ревю на лаптопа Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9 – Дизайн, размери и окомплектовка

А сега идва ред да продължим с по-техническата част, в която ще тестваме дисплейм хардуера, софтуер, батерия и бързо зареждане. Ще започнем от диспелея на Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9, който най-отговорно можем да заявим, че е доста висококачествен. Пред очите си имаме същият 14” размер, какъвто и при предишното Gen 8 поколение, но панелът е коренно различен, дори като форма.

 

 

Това се дължи на факта, че при по-старото поколение съотношението на страните беше класическото 16:9, доколкото тук Lenovo са заложили на иновативното и доста по-практично 16:10.

Както обикновено Lenovo дават богат избор на потребителите, в зависимост от индивидуалните им нуждите им по отношение на вида дисплей, който ще се интегрира в лаптопа. Резолюцията може да бъде FHD (1920h1200 пиксела) или UHD (3840×2400 пиксела). Като при втория вариант са налични Dolby Vision DCI P3 100% цветово покритие и цели 500 нита яркост.

 

 

Ако се спрете на FHD варианта, то яркостта ще бъде редуцирана до 400 нита. Които всъщност също ще са ви напълно достатъчни за работа на открито, когато грее ярко слънце. При FHD варианта можете да се възползвате и от възможността дисплея да бъде тъчскрийн. Можете да изберете вариант, в който дисплея ще бъде направен и по специалната IPS PrivacyGuard технология, при която ъглите на странично виждане са изкуствено ограничени.

След малко ще разберете каква е идеята на тази специална екстра. Сега ще обобщим, че без значение кой от общо четирите варианта за дисплей при Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9 ще изберете, той ще бъде с TÜV Rheinland сертификация за ниски нива на вредната синя светлина, която натоварва очите при продължителна работа с лаптопа.

 

 

Нашата тестова бройка е с възможно най-добрия UHD вариант с по-висока яркост. Теста ни с единичен черен цвят на екрана в тъмна стая показва, че разпределението на яркостта е равномерно.

Близо 90%, като разпределението на яркостта е градиращо от долната към горната част на екрана, както се смята, че трябва да е правилно при един IPS панел. Дисплея с HDR400 се справя отлично с пресъздаването на цветовете при динамично видео.

 

 

Независимо, че дисплея е гланциран, той остава добре видим въпреки отблясъците през деня. Тествайки го на тъмно, отчитаме, че ъглите на странично виждане са почти хоризонтални. Понякога обаче потребителите не искат това и се възползват от една специална екстра.

 

 

Lenovo са се погрижили за сигурността на информацията, която съхранявате на лаптопа си. От една страна, както вече споменахме в предходните части на ревюто ни, достъпът до машината става чрез лицево разпознаване от IR камерата над дисплея или чрез пръстов отпечатък при натискане на бутона за активиране.

От друга, дори вече да работите на компютъра си, никой няма да може да наднича от страни, какво се случва на екрана ви, защото е налице възможност за поръчка на лаптопа с дисплей със специален PrivacyGuard панел, който изкуствено намалява ъглите на странично виждане. Освен това имате и голям базов пакет от различни ThinkSheld решения, които на софтуерно ниво защитават информацията в лаптопа ви от хакерски атаки.

 

 

И така идва ред да преминем към хардуера на Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9, за част от който разбираме още от синята лепенка във вътрешната част на, непосредствено под клавиатурата. Той е поверен на последното 11-то поколение централни процесори на Intel.

 

 

Във възходящ ред, това са Core i5-1135G7, i5-1145G7, i7-1165G7 и i7-1185G7 vPro. Ние тестваме лаптоп снабден с топ модела CPU с достигаща до цели 4.7GHz тактова честота, в комбинация с видео картта Intel Iris Xe Graphics и с максималните за ThinkPad X1 Carbon Gen 9 – 32GB LPDDR4x оперативна RAM памет.

 

 

Едва ли ще се изненадате, но с този хардуер лаптопа буквално лети. Да това не е геймърска машина с GPU със самостоятелна памет, но въпреки това на деветата генерация X1 Carbon спокойно могат да се играят дори някои по-тежки игри. F1 2021 пък постига почти 20 кадъра в секунда.

 

 

Интересно е също така да отбележим, че при сериозно натоварване като това, корпуса на лаптопа не грее прекалено много. Средната температура, която измерваме е около 33°C. Супер компактните лаптопи по-често разчитат на пасивно охлаждане, при което основен охлаждащ елемент е самия корпус на машината.

Това се прави с цел запазване на компактните им размери и максимална тишина. Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9 обаче успява да бъде с дебелина от само 14.9мм, да бъде изключително тих и в същото време да има цели два вентилатора в корпуса, който активно се грижат за охлаждането на хардуера.

 

 

В конкретния случай нашата тестова бройка е с 512GB сторидж, но Lenovo предлага варианти с максимум 2TB обем от 4-то поколение PCIe SSD.

И така стигаме до края на нашето ревю, посветено на ThinkPad X1 Carbon Gen 9, в което ще спрем погледа си върху батерията, която захранва всичко изброено до тук в премиум лаптопа на Lenovo. Акумулаторът е с 57Whr заряд и по данни на компанията ще ни бъде достатъчен за до 16 часа работа. Имайте предвид, че този резултат е постигнат с варианта на X1 Carbon Gen, който е с FHD дисплей, с 400 нита яркост. Както знаете, по-високите резолюция и яркост тук, са и причина за по-голяма консумация на електроенергия. Така по време на тестовете ни, тази тестова бройка издържа до около 10 часа комбинирана работа.

В комплект с лаптопа, Lenovo дават и това специално бързо USB Type-C зарядно с изходна мощност от цели 65W. С негова помощ за един пълен заряд на батерията са ви нужни средно около 110 минути. Като времето може да варира в зависимост от спецификите на електрическата ви мрежа и натоварването ѝ.