Космически апарат на NASA засне древен марсиански кратер

Марс e космическа дестинация, която предизвика все по-сериозен научен интерес. Плановете да изпратим астронавти до „червената“ планета могат да се превърнат в едно от най-големите постижения на човечеството. Един от най-важните инструменти на NASA, с които изследват планетата е Mars Reconnaissance Orbiter.

Впечатляващото съоръжение е на повърхността на Марс от почти 15 години и вече разкри на учените много детайли за вулканите, езерата и структурата на близкия ни съсед в галактиката.

NASA постоянно търсят начини да привличат вниманието ни към активността на Mars Reconnaissance Orbiter.

Този път агенцията ни насочва към снимка на уникален кратер на Марс, съобщавa Мashable. Неговата дължина е около 800 метра и се е образувал при древен сблъсък със астероид или комета.

 

 

Процесите довели до формирането на кратера наподобява ветровете на Земята, които разпиляват пясък и почва в разнообразни форми и пулсации на дъното, известни като „Aeolian Ripples“. Снимката е направена при движение на орбиталния апарат  над повърхността на планетата.

Другият стратегически апарат, с който NASA търсят микробиологични форми на живот е марсохода Perseverance, който тепърва ще разкрива мистериозните тайни, които крие „червената“ планета.