Миротич стъжни живота на Реал Мадрид, а Барселона превзе върха в Евролигата след великолепно Ел Класико

Отборът на Барселона вече е едноличен лидер в Евролигата, след като записа 12-ата си победа през настоящия сезон в най-силния клубен европейски турнир. Баскетболистите на старши треньора Шарунас Ясикевичус преодоляха доста слабо начало, но намериха вдъхновение в своя лидер Никола Миротич, за да постигнат успех срещу големия си враг Реал Мадрид с крайното 93:80 (24:19, 27:23, 16:16, 26:22) пред над 7,000 зрители по трибуните на „Палау Блауграна“ в Каталуния. По този начин „лос кулес“ взеха реванш от „белите“ за поражението си на финала за Суперкупата на Испания през септември, когато мадридчани спечелиха трофея след 88:83.

Миротич бе архитектът на обрата за каталунците, които не успяха да вкарат кош в откриващите близо четири минути от срещата. Черногорецът с испански паспорт, който също така беше тласнат към големия баскетбол именно от Реал Мадрид преди години, наказа бившия си отбор с рекордните си за сезона 31 точки, към които оформи „дабъл-дабъл“ с още 10 борби. Голямата звезда на каталунците стреля 4/4 от зоната за две точки и 3/6 от тройката, като използва целия си натрупан опит през кариерата си в Европа и НБА, за да посети наказателната линия цели 15 пъти и да вкара 14 стрелби от нея.

По този начин Барселона застава на първата позиция в Евролигата с баланс от 12-2, като тимът на Шарас все още няма загуба на своя територия – 7-0 в „Палау Блауграна“. Отборът на Реал Мадрид пък остава на второ място с актив от 11-3, на две победи аванс от третия Олимпиакос, който е с 9-5 след първите 14 кръга в турнира на богатите.

Двубоят започна кошмарно за домакините, които се нуждаеха от известно време, за да влязат в мача и да се нагодят спрямо условията. А условията бяха такива, че центърът на Реал Мадрид Валтер Таварес извърши две лични нарушения и седна принудително на пейката още преди преполовяването на откриващата част, което позволи на Барса да реагира след ранното си изоставане от 2:9 и да обърне резултата в своя полза при 16:14. В крайна сметка домакините успяха да продължат доброто си представяне и да се поздравят с аванс от пет след края на първите десет минути при 24:19. Миротич наниза 13 точки в тази четвърт.

Влизането в игра на резервата Брандън Дейвис допълнително усложни ситуацията за Реал Мадрид, тъй като вече трима основни високи баскетболисти в ротацията на Пабло Ласо имаха по две нарушения в началото на втората четвърт – Валтер Таварес, Гершон Ябуселе и Венсан Поарие. Барса не спря да действа агресивно спрямо закъсалите си откъм фаулове съперници и съвсем логично се изстреля напред с девет точки на голямата почивка при 51:42. През цялата третата част гостите от столицата правеха всевъзможни опити да свалят изоставането си на двуцифрените размери, като именно това се случи в самия край на четвъртината, когато Найджъл Уилямс-Гос намали разликата до девет при 67:58, което бе и крайният резултат след 30 минути игра.

В началото на последната част Барселона не допусна нито доза колебание и бе повече от категоричен при стрелбата си, а добре познатите проблеми на Реал Мадрид – превишаването на лимита за отборни нарушения, отново попречиха на „белите“. Тройки на Кайл Курич и Нико Лапровитола вдигнаха аванса на Барса на 15 точки при 79:64, но се пак „кралския клуб“ успя да се закачи за опонентите си и да върне интригата в мача при 86:78 и оставащи около две минути до финалната сирена след една от редките добри изяви на Валтер Таварес. 

В следващите секунди обаче Никола Миротич използва хитрост и си спечели отиване на наказателната линия, където направи разликата отново двуцифрена, а веднага след нов кош на Таварес за 88:80 бившият играч на Чикаго Булс вдигна публиката в „Палау Блауграна“ на крака с успешна стрелба от тройката, с която сложи край на надеждите на гостите за обрат – 91:80. Крайното 93:80 бе оформено именно от Миротич, който прескочи границата от 30 точки в последния момент.

Освен 31 точки и 10 борби от Миротич, Брандън Дейвис и Николас Лапровитола също впечатлиха с чудесни изяви и двамата завършиха с по 16 точки за успеха на Барселона. Рокас Йокубайтис пък добави още 13 точки и 4 асистенции за само 13 минути в игра.

Петима баскетболисти в ротацията на Пабло Ласо се разписаха с двуцифрен точков актив. Фабиен Козер и Тома Юртел водеха мадридчани с по 11 точки, докато Найджъл Уилямс-Гос, Валтер Таварес и Серхио Люл отбелязаха по още 10 точки всеки.

Гледайте Националната баскетболна лига, Купата на България, Евролига, Еврокупа и още много баскетбол на световно ниво в ефира на MAX Sport.