Създадоха експериментални лекарства, които изчистват стареещите клетки и могат да спрат диабета

Медицината е всеобхватна наука, която постоянно въвежда нови лекарства и методи за лечение на болести. Съвременните трандове в тази насока са многобройни. Търсенето на по-добри средства за диагностициране ще продължи да е приоритет за учените по цял свят. Специално внимание се обръща и на т.

нар. „зомби клетки“ в човешкото тяло.

Този термин се използва за обозначение на стареещи клетки от специален тип, които спират да се делят и се натрупват с напредване на възрастта. В момента има хиляди научни разработки свързани с клетките от тази категория.

Последно проучване разкрива за необичайно свойство, тъй като могат да повлияят негативно на мастните клетки. Учени демонстрираха как тяхното отстраняване може да облекчи значително симптомите при диабет, съобщава NewAtlas.

Един от начините, по които стареещите клетки могат да възпрепятстват дейността на съседните здравни клетки е с промяна на обработката на захарите и протеините.

 

 

В определени случаи това може да предизвика проблеми с метаболизма. Конкретният обект на учените от University of Connecticut e да се хвърли нова светлина върху ролята на „зомби-клетките“ в диабет тип 2. Това метаболитно състояние засяга десетки милиони души по цял свят.

Екипът насочва вниманието си към инсулиновата резистентност, при която клетките на тялото не реагират добре на инсулина и предотвратяват усвояването на глюкоза, което я кара да се натрупва в кръвта. Любопитният експеримент е свързан и с тестването на нови експериментални медикаменти да елиминират стареещите клетки в човешката тъкан.

 

Още от Digtial: Знаете ли, че: Камерите на смартфоните могат да засекат симптоми на диабет с 80% успеваемост