МФ с важно уточнение за размера на пенсиите след гафа на министър Белчев

Още шест месеца пенсионерите ще получават по 120 лв., обяви шокиращо днес в Министерски съвет финансовият министър Валери Белчев. Според казаното от него, минималната пенсия трябваше да достигне 490 лв, пише Трибюн бг.

Но не точно…

Подмолен ход на Радев чрез негов министър срещу харвардци

Уважаеми колеги, изпращаме ви уточнение във връзка с разпространената информация относно размера на минималната пенсия в проекта за Бюджет 2022, написаха от подопечното му министерство часове по-късно.

„През месец септември тази година Народното събрание със Закона за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. определи минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 25 декември – 370 лв.

Ново предложение: Ето как ще променят пенсиите, минималната заплата и майчинството ВИДЕО

В подготвяната от служебното правителство дискусионна рамка – Базов сценарий и основни допускания за Бюджет 2022  са включени разчети за минимална пенсията за осигурителен стаж и възраст – 370 лв., а от 1 юли осъвременяване на размера й по реда на чл. 100 от КСО или по т.нар. „швейцарско правило“.

Допълнително за периода от януари до юни  2022 г. е предвидено изплащането на допълнителни суми (добавки) към пенсиите в размер на 60 лв. като мярка за подкрепа на всички пенсионери във връзка с продължаващото разпространението и динамиката на COVID-19“, написаха от екипа на финансовото ведомство. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ