Зарядни устройства с технологията GaN ще зареждат смартфоните ни за 20 минути

Бързото зареждане на смартфони вече не е функция, която се предлага единствено от премиум устройствата. Водещите производители използват иновативни решения и в моделите от средния клас. Технологията се развива с невероятни темпове и се очаква да видим смартфони с 200W зареждане преди края на 2022г.

Шефът на Anker, Стивън Янг които са специалисти в този сегмент направи любопитни прогнози за бъдещето развитие на систeмите за бързо зареждане.

В изявление за TheVerge той сподели, че скоро ще можем да захраним смартфон на пълен капацитет за не повече от 20 минути. Този прогрес ще е възможен с навлизането на ново поколение Gallium Nitride (GaN) зарядни.

Teхнологията се използва от Apple, но скоро ще бъде интегрирана в следващото поколение устройства на водещите производители с Android. От нялолко месеца компанията вече предлага собствена серия GaN II зарядни от второ поколение на пазара, съобщава 9to5mac.

 

 

Актуалните предложения на Anker в тази категория са с мощност от 65 вата при много малко кубично пространство. Инвестициите в технологията ще продължат, като първите GaN3 зарядни ще бъдат представени през 2022г. Очаква се размерите им да бъдат още по-компактни, като вероятно ще предлагат и още по-голяма мощност.

Необходими са около 80 минути за зареждане на смартфон с 20W зарядно, като тази продължителност намалява до 30-40 минути с 40-60W зарядните. Закономерната транзиция към 120W вече ще позволи преминаване от 0 до 100% за не повече от 20 минути. Въпрос на време е модерните смартфони да могат да се зареждат на пълен капацитет за броени минути.