Създадоха дървен нож, който е три пъти по-остър от стоманените остриета

Teхнологиите промениха почти всеки аспект от ежедневието ни. Трудно можем да се сетим за сфера от ежедневието ни, която да не е засегната от иновациите. Това твърдение важи с пълна сила и за начина, по който готвим и се храним. Eкип от специалисти на University of Maryland привличат вниманието ни с разработката на уникален продукт.

Учените са използвали специална технология, с която създават нож от закалено дърво, който е три пъти по-остър от стоманените остриета. Тестовете показват, че е възможно да се режат безпроблемно множество храни, включително пържоли, стекове и други продукти от месо.

Изборът на дърво не е случаен, тъй като вече използваме уреди изградени от същия материал в домовете си, като дъска за рязане, клечки за хранене, точилка и др. Именно заради това екипа на University of Maryland се вдъхновява да създаде алтернативен нож, който не използва стоманено острие.

 

 

Голямото постижение на проекта е разработката на метод в две стъпки, при който се подобрява твърдостта на острието 23 пъти, съобщава CNet. По този начин се гарантира, че дървото успява да запази високото ниво на целулоза в своята структура. Специфичният етап е покриването на дървения нож с минерално масло, което го защитава при употреба и измиване.

Загряването на дървесината в химическа вана при температура от 100 градуса по Целзий допринася за премахването на лигнина. Създателите на концепцията също така уточняват, че силата на парче от новия материал е чувствителна към размера и плътността на дефекти като кухини във вътрешността.