Аpple са загубили $6 млрд. заради кризата с чипове през третото тримесечие на 2021г.

Аpple публикуваха официално финансовите си резултати, които обхващат тримесечието завършило на 25 септември. Данните са доста оптимистични и показват, че компанията е регистрирала рекордни приходи за този период, които достигат до $83.4 млрд. Това е увеличение от 29%, спрямо третото тримесечие на предходната година и носи дивиденти от притежавана акция в размер на $1.24.

Първоначалните прогнози на анализаторите бяха за приходи в размер на $84.

85 млрд. Въпреки това Apple остават оптимистични за бизнес възможностите, които им предстоят през последното тримесечие. Шефът на компанията, Тим Кук обърна специално внимание на недостига на компоненти, като един от най-сериозните негативни индикатори в представянето на Apple.

 

 

Неговите изчисления показват, че силното представяне на Apple е засегнато от кризата с недостига на компоненти. Неочакваните затруднения са предизвикали загуби в размер на около $6 млрд. през тримесечието, съобщава TheVerge. Ситуацията се задълбочава и от строгите мерки свързани с COVID-19 в Югоизточна Азия, където е изтеглена голяма част от световната продукция на хардуер.

Проблемите тепърва ще стават все по-сериозни, тъй като дори и сега е много трудно да откриете новите премиум устройства на компанията във водещите търговки вериги. Това важи, както за iPhone 13, така и за MacBook Pro (2021). В заключение ще отбележим, че другите производители по различен начин също са засегнати от хардуерната криза в индустрията.

 

TagsАpple