Какво предвиждат Intel, AMD и NVIDIA за кризата с недостиг на чипове

Кризата с полупроводници се установи като ежедневие за мрежата от доставчици на компоненти в глобален мащаб. Прогнозите за дългосрочен характер на недостига на чипове се оправдават напълно и анализаторите остават скептични за следващите няколко тримесечия. Стабилизирането на индустрията вероятно ще отнеме повече от година, като пазарните наблюдатели очакват възстановяване на нормалните параметри на доставки едва през 2023г.

Intel изпитват затруднения в производството, които позволиха на AMD да спечелят стратегическо предимство в пазара на процесори за компютри.

Новият шеф на компанията, Пат Гелсингер е уверен, че бъдещето ще е свързано с по-добро представяне. Амбициозните планове на Intel да бъдат по-конкурентни в индустрията, обаче също са силно засегнати от хардуерната криза.

В изявление за CNBC, Пат Гелсингер отново потвърди прогнозите си, че проблемите с доставките ще продължат до 2023г. Сегашните темпове на развитие на индустрията са солидно потвърждение за неговата оценка и респективно засягат плановете на Intel на световния пазар.

 

 

Негативните прогнози на Intel се споделят и от други водещи производители в индустрията. Главният изпълнителен директор на NVIDIA, Дженсен Хуанг сподели пред инвеститорите, че очаква затрудненията с доставките да бъдат проблем през „по-голямата част“ от 2022г. Вече почти две години има недостиг на видео картите на компанията, което се отразява и на финансовото състояние на NVIDIA.

Досегашните опити не успяват да отчетат сериозен успех и очакванията за празничния сезон през декември са силно понижени от обичайните стойности. AMD е друг водещ бранд, който се бори с липсата на достатъчно компоненти за своите популярни хардуерни решения. По време на Code Conference конференцията през септември, шефката на AMD изрази очакване за влошаване на кризата през втората половина на 2022г.

Qualcomm, ARM, Samsung и Apple също вече коригираха прогнозите и очакванията си за развитието на индустрията през следващите 12 месеца. Остава възможността общите им усилия да бъдат възнаградени и да се генерират положителни трендове още в края на 2022г.