Apple не са доволни от унифицирания USB Type-C стандарт в Европа

USB-С интерфейса се утвърди като неизменна част от Android екосистемата. Популярният конектор също така се използва масово от аудио аксесоари и лаптопи. Неслучайно технологията намира приложения във все повече устройства и ще продължи да бъде водещ стандарт в мобилната индустрия. В края на септември ви съобщихме, че ЕС искат да въведaт универсално зарядно за смартфони, таблети и аудио слушалки.

Инициативата им е провокирана от желанието да се улеснят потребителите и да се намали количеството на електронни отпадъци при работа с няколко различни конектора, кабела и зарядни. Вместо това USB Тype-C портовете ще се превърнат в оптимално решение за всички бъдещи устройства продавани на континента.

Единственият производител, който не е доволен от въвеждането на промените е Apple, съобщава GizChina. Причината е, че компанията разработва алтернативен метод за свързване на своите популярни устройства и това са Lightning кабелите.

 

 

Решението на ЕС ще ги задължи да променят политиката си, като възприемат USB Type-C. Компанията не крие недоволството си от идеята, тъй като няма намерение да изоставя Lightning конекторите в своите устройства. Основните мотиви на ЕС са свързани с икономически и екологични ползи от унифицирането на кабелите за мобилни устройства.

Спестяваният на годишна база се очаква да надхвърлят €250 млн. От Apple все пак ще получат гратисен период от поне две години, който ще има предoстави достатъчно време да направят транзицията от Lightning към USB Type-C.

Няма да е изненадващо, ако видим първия гъвкав iPhone сравнително по едно и също време с интеграцията на USB Type-C в устройствата на Apple.