Кои са най-успешните изпълнителни директори в света ?

Президентът и главен изпълнителен директор на датския фармацевтичен гигант Novo Nordisk Ларс Сьоренсен оглави класацията на авторитетното американско списание Harvard Business Review за най-добри ръководители на най-големите публични компании в света.

На второ място е председателят на борда на директорите на Cisco Systems Джон Чембърс. Трети е Пабло Исла от текстилния гигант Inditex Group. На четвърто място се нарежда Елмар Дегенхарт от концерна Continental.

Първата петица се допълва от изпълнителния директор на британския комуникационен холдинг WPP Мартин Сорел.

От пето до десето място класацията изглежда по следния начин: 6. Стивън Лучо от Seagate Technology; 7. Йон Фредрик Баксаас от Telenor; 8. Джордж Скангос от Biogen; 9. Майкъл Улф от Swedbank; 10. Фуджио Митарай от Canon.

При съставянето на списъка анализаторите на Harvard Business Review са взели под внимание компаниите, които в края на 2014 г. са влезли в S&P Global 1200 – индекс, обхващащ 70% от капитализацията на световния фондов пазар и включващ компании от Северна Америка, Европа, Азия, Латинска Америка и Австралия. Включени са изпълнителните директори, които са оглавявали тези компании към 30 април 2015 г. и са заемали този пост не по-малко от 2 години. На изискванията са отговаряли 907 изпълнителни директори. Те са представители на 46 националности и ръководят бизнеси в 30 страни.

В топ 100 има 41 американци, по 9 британци и французи, 8 германци, по 4 японци и шведи, по трима белгийци и испанци, а също така има австралийци, австрийци, бразилци, аржентинци, италианци, холандци, норвежци, датчани, представители на Хонконг и Тайван. Повечето идват от компании, произвеждащи стоки за широко потребление, здравеопазването и финансовия сектор. Най-малко представители в класацията имат транспортният бизнес и енергетиката.

Едва 26% от топ 100 могат да се похвалят с бизнес образование. Средната възраст, на която те са заемали високия пост, е била 45 години и са оставали на него средно по 16 години. 19% са основатели на компаниите, които оглавяват. 86% са достигнали до своя пост постепенно, изминавайки дълъг професионален път. В класацията има само две жени.

Изследователите обръщат особено внимание на факта, че извън списъка /на 101 място/ е останал легендарният Уорън Бъфет. Една от особеностите на тази класация е, че тя взима под внимание такива фактори като екологична, корпоративна и социална отговорност. А според тези критерии, Бъфет е далеч назад в подреждането.

Източник: БГНЕС