Apple ще държи 79% от приходите в пазара на лаптопи с ARM процесори до края на 2021г.

Аpple сложиха край на дългогодишно сътрудничество с Intel с решението да разработват собствена серия от процесори за MacBook. Първият чип на компанията се казва Apple M1 и е базиран на ARM архитектури. Само след броени дни ни очаква премиерата на следващата серия лаптопи на Apple, които ще използват нова версия на процесора.

Популярността на MacBook ще се отрази положително и на развитието на световния пазар на лаптопи с ARM процесори.

Данни на Strategy Analytics показват, че технологичният гигант ще генерира почти 80% от приходите в тази пазарна ниша до края на 2021г. 

През последната година са продадени лаптопи с AMD хардуер, който надвишават деветкратно доставките реализирани преди две години.

 

 

Световните приходи от доставка на ARM лаптопи ще достигат до $949 млн. Другите два водещи производителя са MediaTek и Qualcomm, които отчитат съответно 18% и 3%. Анализаторите очакват да се продадат два пъти повече устройства с чипове на компанията през настоящата година.

По този начин AMD ще генерират около 10% от всички продажби в глобалния пазар на лаптопи. В същото време Qualcomm няма да се превърнат в по-сериозен фактор в индустрията преди 2023г. За да реализират плановете си ще разчитат основно на придобиването на Nuvia.