Ралф Лоран – диктаторът на мъжката мода

Една от иконите в модната индустрия е вече възрастен и мъдър мъж, който е на път да стане на 76 години през този месец. През целия си живот той се е славил с идеите си, които са превърнали мъжа в това, което го виждаме днес, вчера и утре. Ралф Лоран несъмнено е една от най-важните фигури в цялата текстилна индустрия и за това има няколко основни причини.

  1. Той е основателят на американския лукс – Преди Ралф да вземе американската мода в свой ръце, Европа е безспорният властелин на подиумите по цял свят.

    Париж и Милано са световните центрове, в които се е създавало изкуство с конец и игла. Мнозина смятат, че хегемонията идва благодарение на вековните традиции установени с благородническата кръв. В Америка са изпитвали дефицит от към богоизбрани, но Ралф Лоран променя това, като насочва погледите към местните герои, а именно каубоите и дошлите все пак от Европа барони. Едва тогава в САЩ се заражда луксът, който реално да се конкурира с този отвъд океана.
  2. Той пренася модата и на улиците – Днес всички сме свикнали с полото и по-спортните панталони. Изненадващо или не, някога хората не са си представяли, че подобно облекло ще има изобщо място под слънцето, докато Ралф Лоран не решава, че трябва да обзаведе гардероба на хората с дрехи, които да са удобни и в същото време да са достатъчно елегантни, че да не е проблем човек да сключи някоя мултимилионна сделка, докато е облечен в тях. В наши дни едва ли има бизнесмен, който да няма поне 2-3 костюма именно за разходките с приятелите си.
  3. Той превърна спортното облекло в облеклото на активния човек – Отдавна не е нужно да сте на игрището за гол, тенис или поло, за да сте облечен в малко по-спортни дрешки. Вече ви е ясно, че отговорник за това отново е г-н Лоран. Преди повече от 30-40 години спортистите са били разпознаваеми от километри, защото единствено те са се носели с удобните дрехи, които им позволяват да демонстрират качествата си в своята дисциплина. Сега спортните облекла са по-популярни от класическите панталони и ризи и в общи линии всеки иска да крачи към ежедневните си задачи с комфорта, носещ се с по-свободните тениски, панталони и обувки.
  4. Истинският Запад слезе от коня и се качи на подиума Р.Л. прави най-мъдрия ход в Новия свят, като взема работните дрехи от гърба на каубоя и облича с тях мъжа от утрешния ден. Дънките, дебелата риза, подплатените кожени панталони и дебелото кожено палто стават причината в Европа да разберат, че са създали един съвършено нов свят, когато са заселили Северна Америка. До преди това всички са смятали, че всички там са ходели голи до кръста, размахвали са копия и сами са си ловели вечерята. Лоран демонстрира на всички, че модата е на път да се преобърне с главата надолу.
  5. Той е бащата на един от най-продаваните марки в новото времеРалф Лоран е толкова вдъхновяваща фигура, че дори в столиците на модата на Стария континент няма човек, който да е бил ментор на имена от ранга на Тод Снайдър, Франк Муайтенс, Том Брауни, Сид Машбърн и Майкъл Бастиан. Едно е да си велик и съвсем друго е да имаш легендарен учител.

Ако можем в края да си изкараме един извод за Ралф Лоран, той би бил, че в свят, в който хората се интересуват от крайния продукт, Лоран се е превърнал в едно от първите неща, за което човек се сеща при въпроса: „Как да се облека по най-елегантния начин и да се чувствам удобно в дрехите си?“