Марсоходът Perseverance на NASA потвърди съществуването на древно езеро на Марс

Учените от космическата агенция проведоха детайлен анализ и много внимателно подбраха мястото, на което ще кацне Perseverance. Впечатляващата машина е на повърхността на Марс от месеци след като се приземи успешно през февруари. В крайна сметка NASA неслучайно избират т.нар. „Jezero Crater“ като най-подходящата локация за кацане на ровъра.

 

Първоначалните изследвания на учените показват, че съществува голяма вероятност в този регион да е имало голямо езеро и дори речна делта. Колекцията от снимки заснети от NASA Perseverance по време на уникалната мисия на машината потвърждава предположенията. Изследване на изображенията не само разкрива размерите на древното езеро, но и внася яснота как точно се е движила водата в него.

Трябва да отбележим, че въпросния басейн в Jezero Crater вероятно е бил активен преди милиарди години. Един от най-важните въпроси, които учените трябва да решат е колко дълго време е имало вода на повърхността на Марс.

 

 

Наличието на речна делта във вътрешността на Jezero Crater е вълнуващо откритие, което може да доведе до намирането на вкаменени отломки и градивни елементи на живот. Традиционно това са релефни форми, които се образуват от утайки и скали, пометени при движението на водния поток. При този процес често се пренасят органични бактерии и молекули.

Именно такива съединения NASA ще опитат да открият в кратера. Учените също така са искали Perseverance да направи ясни изображения на локацията, но за съжаление марсохода е твърде далече от него.  Все пак машината прави серия от снимки с висока резолюция, които сега NASA анализират и сглобят заедно, за да видят пълната картина.

Най-интересната част от откритието им се казва Kodiak – могила от скални образувания, която е част от делтата и може да крие отговорите, които учените се надяват да получат за формирането на древното езеро на Maрс.