AMD обещава 30 пъти по-енергоефективни процесори до 2025г.

AMD продължават агресивно да разширяват присъствието си в пазара на процесори за компютри. Компанията става все по-влиятелен фактор, заради впечатляващите възможности на Ryzen процесорите. Големите проблеми за Intel започнаха със Skylake платформата. Оптимизациите в няколко поредни поколения не позволиха на технологичния гигант да отговори подобаващо на своя конкурент.

Това създаде важно стратегическо предимство на AMD, което продължава дори и с премиерата на Rocket Lake процесорите на Intel. Промяната в баланса на силите също така принуди Apple да започнат транзиция от x86 процесорите към ARM-базиран хардуер в компютрите Mac. Решение, което допълнително усложнява възможностите за бизнес развитие на Intel.

Aмбициозните планове предвиждат компанията да продължи да задава тенденциите в технологичната индустрия. В следващите три години АМD искат да изпреварят всичките си свои конкуренти като подобрят скоростта и редуцират консумацията на енергия в бъдещите си архитектури.

 

 

Компанията отбелязва сериозен прогрес във възможностите на всяка следваща генерация на Ryzen. Публикация в официалния блог пост на AMD разкрива нови детайли за стратегията им. Плановете предвиждат да се подобри 30-кратно енергийната ефективност на Epyc CPU процесорите и Instinct AI ускорителите до 2025г.

Ако AMD постигнат тази цел това ще предостави ключови предимства на следващите поколения центрове за данни и суперкомпютри, съобщава TechRadar. Клиентите на компанията ще могат да намалят разходите си за енергия, като имат достъп до още по-бързи и мощни изчислителни конфигурации.

Повишаването на енергийната ефективност ще е свързано и с еволюцията на 3D V-Cache технологията. АМD искат да отбележат със 150% по-висок ръст от цялата индустрия в енергийна ефективност на Epyc CPU и Instinct AI хардуера от ново поколение. Всичко това ще доведе до спестяването на милиарди киловати часа енергия до 2025г.

 

TagsAMD