AMD и MediaTek ще разработват процесори за смартфони

AMD продължават да водят ожесточена конкуренция за доминация в световния пазар на процесори за компютри с Intel. Последните няколко тримесечия са изключително успешни за компанията, която успя да достигне рекорден пазарен дял. В същото време AMD опитват да бъдат все по-влиятелен фактор и при видео картите, като това е сегмент, в който се конкурират директно с NVIDIA.

Световната индустрия е изправена пред недостиг на компоненти, който обхваща всички производители и вероятно ще отложи премиерата на нови продукти.

Въпреки това AMD търсят възможности да разширят своя бизнес в алтернативни пазарни ниши. Вече знаем за интересно партньорство, което ще доведе до премиерата на първия Samsung Exynos процесор с AMD GPU.

Много анализатори са уверени, че Galaxy S22 смартфоните ще бъдат първите, които ще се възползват от хардуерните технологии на AMD, Премиерата на флагманите се очаква през януари 2022г. Плановете на компанията за мобилната индустрия изглежда са още по-амбициозни, тъй като сега разбираме за още едно стратегическо партньорство.

 

 

Американският производител ще си сътрудничи с MediaTek в разработката на нова генерация процесори за смартфони. Плановете предвиждат създаването на обща компания, която ще се фокусира върху интегрирането на технологиите на AMD за мобилни архитектури. Идеята е MediaTek да се фокусират изцяло върху CPU модулите, докато AMD да използват своите RDNA разработки в създаването на мощен графичен чип, съобщава GizChina.

По този начин бъдещите им процесори ще се възползват от уникалните технологии на двете компании. Желанието на AMD да си партнира с MediaTek не е случайно, тъй като чиповете от Dimensity серията се радват на голяма популярност. Вече ви съобщихме, че MediaTek вече притежава 43% от световния пазар на процесори за смартфони.

Сътрудничеството с AMD ще предостави още повече възможности за разширяване на пазарния дял и генериране на приходи за двете страни. Едва ли ще е изненадващо, че приоритет ще са мощните процесори с поддръжка за 5G мрежи. Технологиите на AMD ще гарантират сериозни подобрения в скоростта и още по-добри възможности за гейминг.

 

Oще от Digital: Следващият процесор Samsung Exynos от висок клас ще има графичен чип на АМD