Oчаква се ново поскъпване на видео картите

Хардуерната криза вече обхвана повечето технологични сектори, включително и пазара на смартфони. Актуалният недостиг на компоненти е провокиран от множество фактори и според много анализатори няма да приключи скоро. Eдин от най-големите производители в индустрията, а именно TSMC официално разкри плановете си да увеличи цената на своята продукция.

Според изчисленията на компанията можем да очакваме оскъпяването да е от порядъка на 10-20%.

Това ще се отрази на много външни компании, тъй като TSMC досавят компоненти за някои от най-големите имена в технологичната индустрия, включително Apple. Все пак увеличената цена ще започне да се усеща след няколко месеца.

Предстоят серия от разговори между ТSMC и клиентите им, за да се изчистят всички детайли от предстоящите доставки на компанията. Един от пазарните сегменти, който ще бъде засегнат в най-голяма степен от увеличението на цените е пазара на видео карти.

 

 

TSMC твърдят, че най-високо ще е поскъпването при производството на най-сложните архитектури от висок клас. Трябва да отбележим също, че е трудно да се изчисли какво ще е увеличението на цените при различните хардуерни решения на компаниите. Възможно е някои производители да заложат на гъвкава стратегия, която позволява да компенсират оскъпяването и да не карат потребителите да плащат допълнително.

АМD също са голям клиент на TSMC и със сигурност ще трябва да преосмислят ценообразуването на новите представители на AMD Radeon серията. Водещ партньор на NVIDIA е Samsung, като засега няма индикации дали корейският производител също планира увеличение на цените.