NASA разработват 3D принтер, който използва лунния прах за отпечатване на обекти в Космоса

Бъдещите мисии на космическата агенция изискват разработката на нови апарати, оборудване и технологии, които да гарантират безопасността на астронавтите. Реализирането на полет до Марс и приземяване на хора на „червената“ планета е изключително комплицирана задача, дори за учените от NASA. Различни проекти финансирани от агенцията експериментират с ново оборудване и материали.

Последната карго мисия до Международната космическа станция (МКС) бе изпратена успешно с Northrop Grumman Cygnus товарния космически кораб.

На борда на машината имаше и уникално оборудване, което учените от NASA искат да изпробват в условията на безтегловност и нулева гравитация.

В случая става въпрос за 3D принтер, който може да използва лунни прахови частици, за да отпечатва солиден материал в Космоса, информира DigitalTrends. Иновативният експеримент е част от Redwire Regolith Print (RRP) проекта, който иска да използва съединения, които са налични на Луната за целите на бъдещите мисии.

 

 

RRP е разработена от NASA да позволи използването на реголит, включително прах и натрошени скали, които се срещат в изобилие на повърхността на Луната. Първата версия на принтера се казва Made In Space Manufacturing Device (ManD) и вече е въведена в експлоатация на борда на МКС. Серията от тестовете ще покажат нагледно дали технологиите за 3D принтиране са подходящи за микрогравитация.

Вторичната цел е да се провери способността на машината да отпечата желаните материали, които ще бъдат подложен на всеобхватен научен анализ. Самият проект е доста амбициозен  и може да се използва за изграждане на станции за астронавти, площадки за кацане, изследователски центрове на чужди планети. Ако всичко по план 3D принтер може да стане част от първата човешка мисия до Марс.

 

Tags3DNASA