Мисията NASA Dragonfly ще търси живот на Титан

Учените от NASA продължават да търсят начини, с които да изследват многобройните обекти в галактиката. Специален интерес за космическата агенция представлява Титан, която е една от многобройните луни на Сатурн. Амбициозните планове на NASA предвиждат да изпрaтят космически апарат до едно от най-интригуващите кътчета в Слънчевата система.

Мисията Dragonfly е планирана за средата на следващото десетилетие, като сега бяха публикувани малко повече детайли за целите и задачите, които NASA искат да постигнат.

Изненадващо за мнозина Титан притежава гъста атмосфера, която наподобява тази на нашата планета. Това е единственото място в галактиката, за което знаем, че има течни езера, океани, дъждове и реки.

Специфичната особеност е, че не са пълни с вода, както на Земята, а вместо това съдържат течен метан и етан, съобщава NewAtlas. Химичният състав може да се окаже дом на извънземни форми на живот, които използват различни биологични процеси, за да се развиват.

 

 

Учените вече са избрали подходящо място за кацане, което да улесни изследването на повърхността на Титан. Космическият апарат Dragonfly първоначално ще се настани сред дюните, които са в близост до Екватора на луната. Така ще се вземат проби от органични утайки, след което ще изследва междинните региони за вземане на проба от ледени структури.

Плавателният съд ще остане на всяко място за един пълен ден от Титан (около 16 земни дни), преди да се издигне до небето и да се премести на ново място. В крайна сметка корабът ще се насочи към кратера Selk, кратер с широчина 80 километра, който може да даде признаци на смесване на вода с повърхностни органични вещества.

Изстрелването е планирано за 2026г., като Dragonfly се очаква да стигне до Титан осем години по-късно.