Новите графични процесори за геймърски компютри на Intel ще се казват Arc

Intel вече разкриха плановете си в пазара на настолни компютри в следващите четири години. Амбициозната стратегия на компанията предвижда да изпреварят другите производители във въвеждането на нови технологии. Това ще позволи на Intel да създадат първите 2-нанометрови процесори и да си спечелят важно предимство пред своите конкуренти в дългосрочен план.

Компанията също така разкри плановете си да брандира графичните си процесори за масовия потребител с името Intel Arc, съобщава TheVerge.

Aктуализираният бранд ще обхване както хардуера, така и софтуера, с който работят дискретните графични чипове на Intel от висок клас. Първият представител на серията ще бъде архитектура с името „Alchemist“, която е базирана на DG2 и се очаква през първото тримесечие на 2022г.

Първите реални устройства ще станат факт през втората половина на следващата година. Intel Arc ще обхваща както настолните компютри, така и лаптопите на големите клиенти на компанията в индустрията.

 

 

На този етап Intel не са публикували детайли за техническите спецификации на Arc GPU. Все пак компанията показа видео на прототип на графичен процесор от новата серия, който възпроизвежда игри като Metro Exodus, PUBG, Psychonauts 2 и др. Представителите на Intel Arc GPU ще предложат редица смарт функционалности, сред които Variable Rate Shading, Video Upscalling и Ray-Tracing.

Съчетанието от тези характеристики ще позволи на Intel да са конкурират по-успешно с AMD и NVIDIA. Технологичният гигант разработва собствен конкурент на  Deep Learning Super Sampling (DLSS) на NVIDIA. Подобна иновация вече е част от портфолиото на AMD и се казва FidelityFX Super Resolution (FSR).

Името на AI-accelerated Super Sampling технологията на Intel не е известно. Новите графични процесори ще могат да подобряват игрите с по-ниска  разделителна способност, за да се осигури по-висока честота на кадрите без компромис в качеството на картината. Battleimage, Celestial и Druid са кодовите имена на следващите генерации на Arc GPU.

 

Oще от Digital: Процесорите на AMD са по-бързи, но Intel отчита по-високи продажби